František Suchan
15. března 2012 • 04:00

Bratia, vďaka, ale nechceme. Ať zůstane mistrovství doma

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG FRANTIŠKA SUCHANA | Co takhle se podělit? Vy půjčíte dvě základní skupiny příštího mistrovství nám do Bratislavy, my zase potom někdy vám zpátky. To nabízejí českému hokejovému svazu Slováci… Díky za snahu, ale měli by slyšet jasné NE. Za současných podmínek rozhodně. Sami totiž pořádali šampionát loni a o další se teprve budou ucházet, což neznamená, že jej hned dostanou přidělený. Z české strany by tak šlo o dost jednostranný ústupek. Dobrý skutek s nejistou návratností.



Nechme stranou iluze o vstřícnosti k fanouškům. Jde tu o peníze. Jako vždycky a všude. My podojíme ty naše nadšence v dresech, vy zase ty svoje, příště si to prohodíme a vyděláme oba daleko víc… Těžko čekat, že by slovenská strana před vidinou zisku upřednostnila snahu vrátit co nejdřív vrchol sezony na svoje území. Rozhodně by Čechům neponechala peníze ze vstupného, vybraného v Bratislavě.

A protože stále platí, že mistrovství světa = jediná zásadní možnost výdělku podstatných milionů pro hokejový svaz, měl by šampionát zůstat pěkně doma, v Praze a Ostravě.

Slováci přišli s myšlenkou na základě inspirací nadcházejícím děleným pořadatelstvím Finska a Švédska. Letos se vrchol MS odehraje v Helsinkách, příští rok ve Stockholmu, obě země ale na střídačku pohostí polovinu základní části turnaje.

Je tu ovšem podstatný rozdíl, Švédsko s Finskem podávalo společnou kandidaturu, oba podniky mají provázanou organizaci od samého počátku a byly odsouhlasené na dva roky po sobě.

Slováci místo toho nabízejí něco, čím momentálně sami neoplývají. Nemají v ruce datum příštího mistrovství světa, které se bude pořádat u nich, jen se hodlají ucházet o MS 2018, možná spíš 2019.

Jo, kdyby přišli s podobným návrhem v době, kdy měli potvrzené loňské pořadatelství a věděli, že Češi získali právo na turnaj v roce 2015, to by byla jiná. Dvě jasně daná data, s kterými by se dalo pracovat.

O co dál může Slovákům jít? O zabrnkání na nostalgickou notu, která má podnítit další jednání, vedoucí ke společné federální lize? Možná. To by ale raději měli spíš pořádně vypracovat návrh takové soutěže a hlavně, spojit se s nevyzpytatelnými a (rádoby) všemocnými šéfy z APK, řídícího orgánu extraligy.

Nebo mají spočítané, že do Bratislavy přijde (logicky) víc slovenských fanoušků na domácí tým? Zase taková změna to nebude. Slovenští diváci už v roce 2004 ukázali, že do Ostravy dorazí rádi v hojném počtu a udělají tam svému týmu úchvatnou atmosféru. Navíc, bratislavský stadion Ondreje Nepely má jen o nějakých 500 míst vyšší kapacitu než ČEZ Arena, o závratný nárůst návštěvnosti by tedy ani případně nešlo.

Ne, tohle zkrátka za současných podmínek není myšlenka hodná realizace.

A pak je tu ještě jedna věc. Zápasy ve druhém pořadatelském městě při daném mistrovství světa vždy slouží jako odměna fanouškům, kteří mají hlavní dění v zemi trochu z ruky a přesto jsou schopní se pro významnou událost nadchnout.

Ostrava si zaslouží vidět jednou za nějakých deset let pořádný hokejový svátek. Zvlášť, když Brno si hýčká své dubnové České hry. Mít díky dělenému pořadatelství se Slováky dvakrát během – třeba – pěti let šampionát jen a pouze v Praze, to ochudí spoustu fandů, pro něž je domácí vrchol evropské hokejové sezony vítaným svátkem. Šampionát by naopak v centru dění mohl dost dobře tímto tempem zevšednět.

Takže vďaka za snahu, ale zkuste to příště.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud