Jakub Dvořák
9. června 2022 • 17:55

Král prožil svůj „fuckup“. Co dál? Bez experimentu, německá léčba funguje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V byznysu by se to dalo nazvat čím dál modernějším označením „fuckup“. Alex Král si podobně jako Tomáš Souček a Vladimír Coufal jméno ve West Hamu neudělal. Není první ani poslední, kdo se vydal dobýt Britské ostrovy, a neuspěl. Nyní se ocitl na křižovatce, jež nese název druhá šance. Jakým směrem se vydá?



Vraťme se do léta 2019. Spartak Moskva za Alexe Krále vysázel přes 300 milionů korun, aby jej Slavia uvolnila do ruské metropole. Zprvu veřejností kritizovaný krok se postupně jevil jako zajímavá volba: Spartak pod (už novým) koučem Domenicem Tedescem šel nahoru, rostl i Král a vydobyl si místo v základní sestavě reprezentace.

Vše bylo zalité sluncem. Ovšem do chvíle, než trenér, jenž má italské a německé kořeny, předčasně o Vánocích oznámil, že v klubu skončí.

Záhy i forma kudrnatého vlasáče kolísala, vše vyvrcholilo, když na letním EURO vypadl ze základní sestavy Jaroslava Šilhavého, i přesto že patřil mezi trenérovy oblíbence. Následovala již známá kapitola Londýn, jež ale věčně usměvavého fotbalistu ještě víc přidusila.

I proto nyní neexistuje prostor na experimenty. Zvolit špatně se může, nesmí to být ale opakované rozhodnutí. Králova příští volba angažmá musí být zkrátka trefa.

Zatím víme, že o služby českého záložníka, kterému běží v Moskvě smlouva do roku 2024, mají zájem dva kluby: RB Lipsko a Fenerbahce Istanbul. Přičemž manažer Karol Kisel poukazuje ještě na jednání v Itálii a Anglii.

Na první dobrou se jeví varianta Lipsko jako ideální volba. Turkové i Rusové prominou, ale jsou to adresy, které by českého reprezentanta nikterak neposunuly. O současné světové situaci nemluvě...

Zcela zásadní rozměr všemu dává fakt, že Lipsko trénuje Domenico Tedesco. Kouč, který Krále zdědil na štaci v Moskvě. Běhavý záložník by stále pasoval do klubové politiky o přestupech mladých hráčů. Ocitl by se v náročném prostředí a navíc s trenérem, který mu důvěřuje, což se o Davidu Moyesovi ve West Hamu říct nedalo.

A pak je tu ještě příklad z minulosti – když se Patrik Schick trápil v AS Řím, naordinoval mu manažer Pavel Paska léčbu bundesligou. „Byl překvapený, jak se v Německu pracuje a co všechno tam s hráči dělají,“ přiznal před pár dny v rozhovoru pro web iSport.cz bývalý hráč Leverkusenu Michal Kadlec.

Dnes je Schick forvardem světového formátu, za kterého Bayer požaduje 100 milionů eur. Italové jen závistivě zírají, co hráč, jehož nazývali flopem, v bundeslize předvádí. Ani Král přitom ve 24 letech není hráčem na odpis. Stále o něm platí, že je stoprocentní profesionál, který může zářit na světových pódiích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud