Jakub Hlaváč
8. dubna 2014 • 13:02

Silný Lev může svým úspěšným tažením změnit celou KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že by Rusko během sezony hořelo zájmem o hokejový Lev, to se tedy opravdu říci nedá. Klub z periferie, lehce nadprůměrné výsledky a pár vděčných jmen na rozhovory. Ne, na svých tripech nejsou Pražané obvykle loveni k sáhodlouhým interview.



Od toho jsou jiná mužstva a hvězdy. Davy diváků čekají na Ilju Kovalčuka, v médiích jsou propírané výsledky CSKA a dalších extra bohatých subjektů. Vyzdvihovány jsou výkony tradičních hokejových bašt v Omsku, Ufě či Magnitogorsku.

I v aktuálním play off Kontinentální ligy zůstali svěřenci trenéra Kariho Jalonena trochu skryti. Zatímco fanoušci na území východního impéria hltali série Dynama Moskva, Petrohradu, český celek hrál s Chorvaty a Ukrajinci. Pro Rusy nic moc zaznamenání hodného.

O to větší šok teď prožívají v Jaroslavli. „Vy jste naprosto dominovali! Dovedete si představit, že by vám Lokomotiv mohl cestu do finále nějak zkomplikovat? Vždyť je to nemožné!“ takto se ptali místní žurnalisté po semifinálovém duelu číslo 3.

Před ním sledovali tři třetiny strojového výkonu. Jejich vytoužený účastník bojů o Gagarinův pohár se nedokázal propracovat k soustavnějšímu náporu. Před skvělými fanoušky se vymáčkl ze všech sil, a přesto to k dramatu nestačilo.

Zastaví český klub expanzi KHL na západ?

Rusové nejsou z podobného obrazu příliš nadšení. Pochopitelně. Kontinentální liga by měla v jejich očích stále být především RUSKOU soutěží s několika přizvanými hosty. Ale hosty. Ne šampiony. I proto se dá do budoucna počítat s úpravou pravidel.

Je jasné, že i nyní Lev těží z neomezené možnosti angažovat zahraniční hráče. Pokud mu mohla ztráta výhradně československé tváře uškodit u fanoušků, rozhodně mu pomohla na ledě. Teď je na jeho soupisce mezinárodní top kvalita.

Ruští zástupci naproti tomu mohou využít pouhých pět legionářů. Což má za efekt, že i průměrní domácí hráči získávají nadprůměrné částky. A také to, že jsou jejich manažeři při stavbě kádru logicky znevýhodnění. Ředitel celého podniku Alexandr Medveděv musí po olympijském krachu v Soči až příliš často u politiků obhajovat svou vizi. Žádá se po něm absolutní zákaz cizinců i odstřižení západoevropských organizací.

I Lev se svým současným tažením může výrazně podílet na budoucnosti evropského hokeje. Paradoxně může jeho triumf zastavit expanzi KHL směrem na západ. A jemu výrazně ztížit další život.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud