Jan Denemark
25. prosince 2020 • 19:50

Švédsko: absolutní TOP v práci s mládeží, ale... Potřebují zlato z dvacítek

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle čeho porovnávat kvality jednotlivých hokejových zemí, co se výchovy talentů týče? Podle medailí na juniorských šampionátech? Nebo snad na seniorských MS? Nebo podle počtu draftovaných hráčů? Myslím, že nejideálnější variantou je zlatá střední cesta, tedy od všeho trochu. Mraky mladých talentů by byly bezvýznamné, kdyby se časem nedokázaly projevit i v mužské kategorii.



Zároveň nelze juniorské výkony podceňovat. Právě ony jsou největším ukazatelem, jak hokejová výchova v dané zemi zachytila moderní trendy, jak si naděje vedou ve srovnání se špičkovou konkurencí a zda si proti ní dovedou poradit.

Z pohledu seniorských týmů a počtu draftovaných hráčů jsou Švédové absolutní top. Za posledních 5 let bylo draftováno 140 Švédů, z toho 17 borců rovnou v prvním kole. Z tohoto pohledu je to země hodná následování. Jenže je tu jeden překvapivý faktor.

V posledních pěti letech zvládli Švédi přivézt z juniorských turnajů jen dvě medaile. Bronz na tom posledním a stříbro o dva roky dříve. Ve sledovaném období si lépe vedly Kanada, USA, Finsko i Rusko. Přitom většina expertů by právě Švédsko v práci s mládeží zařadila hned za zámořské velmoci.

Švédové potřebují vyhrát. Nutně. Zisk jen jednoho zlata z roku 2012 je málo. Severskou práci s mládeží nelze zpochybnit, ale tohle je kaňka, kterou lze v Edmontonu vymazat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud