Jan Denemark
21. září 2021 • 21:23

Jaký učitel, taková generace. Jágr a spol. jsou strašně důležití i pro vývoj talentů

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JANA DENEMARKA | Pro své děti chce každý rodič to nejlepší. Jednou z hlavních pohnutek je mnohdy touha, aby se ratolesti dostaly na nejprestižnější školu, kde se o jejich vzdělání postará kvalitní učitel. Pro pozdější životní cestu jde o nesmírně důležitou věc. Platí to i v hokeji. Pokud v sedmnácti letech pronikáte do extraligy jako karlovarský Jiří Kulich a máte možnost se učit od nejlepšího hráče, jakého kdy tahle země vychovala, na vývoji se to projeví. V dobrém.



Jistě, jde o marketingové hledisko. Liga se po návratech Davida Krejčího, Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance může lépe prodat fanouškům. Je o ni větší zájem, a to nejen na domácí půdě, ale i v zámoří. Na severoamerických webech se to články o někdejších českých hvězdách zářících nyní ve své domovině jen hemží. Twitter se plní oslavnými vyjádřeními amerických fandů na adresu hrajícího „dědka“ z Kladna, který poráží náctileté protivníky. A to je jedině dobře.

Poslední utkání Rytířů na západě Čech však ukázalo, že přínos hokejových umělců tkví i v předání řemesla. Mladých následovníků v lize sice nenajdeme tolik, kolik bychom si všichni přáli, nicméně jsou tam. „Od všech se dá něco naučit. Jak od pana Jágra, tak třeba od Tomáše Plekance. Jeho chytrost, nebo to, jak se chová na buly. A také od Davida Krejčího. Tam se dá odkoukat úplně všechno,“ popsal po bláznivé výhře 7:4 sedmnáctiletý Jiří Kulich.

Je skvělé, že to mladík řekl otevřeně. Že odkoukává, sleduje, co zmíněné trio dělá a jak se na ledě chová. Vzhledem k tomu, že Kulichovým novým chlebodárcem se již brzo stane jeden z celků NHL, jsou podobné příležitosti k získání zkušeností strašně důležité.

Jeden příklad za všechny. Centr Energie se narodil v roce 2004, tedy v období, kdy nejlepší liga světa stála kvůli výluce a po tuzemských kluzištích se proháněl Jágr, Havlát, nebo Hejduk. Společně s „68“ kabinu sdílel i šestnáctiletý Michael Frolík. Tehdy nadějný talent několikrát zmiňoval, co to pro něj znamenalo. Střih, o osm let později se při další výluce vracel Frolík již jako hráč NHL.

Vzory jsou důležité. Extrémně důležité. Dávají mladým hráčům rady a návody, jak uspět a zároveň jsou oni samotní důkazem, že to jde. Že dostat se na vrchol v profesionálním hokeji, nebo v jakémkoliv profesionálním sportu, je možné i z menšího evropského státu. Konec konců, i sám Jágr ve své kariéře hned několikrát zmínil, jakou kliku měl ve faktu, že si ho vybral Pittsburgh. Tehdy tam totiž působil jistý Mario Lemieux. Zbytek už znáte.

Shrnuto a podtrženo, fakt, že tu působí tak vynikající hráči si z fanouškovského hlediska pojďme vychutnávat. Vždyť o tom hokej je. Pro mladíky napříč všemi kluby v republice by však mělo platit, že pokud do okolí jejich města přijede Kladno, Olomouc, nebo třeba Liberec s obráncem Ladislavem Šmídem, vyplatí se koupit vstupenky. Jednak kvůli zábavě, ale také kvůli studijnímu materiálu.

Rytíři Kladno Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud