Jan Jaroch
17. října 2018 • 12:00

Saty nemůže prohrát. Buď se bude vítězit, nebo půjde o dům dál

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NBA nikdy nemáte nic jistého, přesto vstupuje Tomáš Satoranský do své třetí ligové sezony v NBA v zatím nejjistější pozici. Pokud se nikdo nezraní, na plac bude vyrážet z lavičky jako člen druhé pětky, takový osmý až desátý hráč washingtonské rotace. Hrubým odhadem to může dát nějakých 15 minut na zápas, většinou na místě rozehrávače, kde je nejprospěšnější.



Je to málo, nebo dost? Na to si bude muset brzy sedmadvacetiletý borec odpovědět sám, protože očekávám, že žádné dárky od kouče Scotta Brookse dostávat nebude. Stále mi přijde, že nejpravděpodobnějším scénářem je Satyho trejd před 7. únorem 2019, kdy je uzávěrka přestupů.

Je třeba si uvědomit, že hraje pro trenéra, který mu moc nevěří. Jak Brooks na jaře zazdil Satoranského v play off poté, co český rozehrávač při zranění Johna Walla tým podržel, byla podpásovka. Hovořilo to za víc než milion slov v medových amerických frázích, jež vám namažou kolem úst.

Brooks má prostě radši jiné borce, trošku sobečky, kterým je vlastní prosadit se jeden na jednoho a nikdy nemají problém zvednout balon ke střelbě. Proto bude upřednostňovat v současné sestavě Wizards nově příchozího Austina Riverse, což bylo zřejmé i z přípravných duelů.

Malovat si, že má Satoranský schopnosti na to hrát v NBA rozehrávače v základní pětce, je mimo. Tahle pozice je dnes vůbec nejtěžší z celé ligy, hrají na ní největší hvězdy, skvělí střelci z dlouhé vzdálenosti, brutální atleti. Že se s nimi kluk z Česka může měřit, je vlastně malý zázrak. Ale zasloužil by víc respektu, než se mu dostává.

Satoranský je skvělý prototyp borce z lavičky, doplňkového hráče. Nesobecký kluk, jenž radši přihrává, než střílí. Záleží mu na tom, aby dělal spoluhráče kolem sebe lepšími. A hraje na obou koncích palubovky. Se svými dvěma metry je do obrany výborným univerzálem, který může po clonách přebírat hráče na pozicích od jedničky do čtyřky. Tohle přesně se požaduje v moderní NBA, proto jsem si jistý, že příští léto Saty dostane za Atlantikem dobrou smlouvu. Takových pět milionů na rok od mančaftu, který ho skutečně ocení. A nemyslím, že to budou Wizards.

Zvlášť v situaci, kdy bude trenér Brooks sám bojovat o krk. Washington má podle odborníků nejlepší a nejvyrovnanější tým za posledních 20 let, tuhle partu čeká zlomový rok. Buď uspěje, nebo ji vedení rozpráší.

S trochou nadsázky se dá říci, že Saty nemůže prohrát. Buď se bude vítězit, nebo půjde za lepším o dům dál.

Tomáš Satoranský zahájil přípravu na novou sezonu NBA povedeným výkonem
Tomáš Satoranský zahájil přípravu na novou sezonu NBA povedeným výkonem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud