Jan Malý
19. března 2021 • 01:10

Rangers zklamali, Slavia měla odolnost i kvalitu. Finále nemusí být utopie

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JANA MALÉHO | Slavia je po dvou letech zase ve čtvrtfinále Evropské ligy. Zaslouženě. Proti skotským Rangers ukázala herní vyspělost, dovedla lépe ukočírovat emoce, kvalitativně soupeře z Ostrovů převýšila a v odvetě vyhrála 2:0. Finále téhle evropské soutěže, na které už asi leckdo pomyslel, nemusí být utopie. Červenobílí se mohou bez ostychu v Evropské lize měřit s kýmkoliv.



Upřímně, Rangers zklamali. Ne tak kvalitou, ale tím, jak přistoupili k průběhu odvety na domácím stadionu. Stav čerstvým skotským šampionům nenahrával a oni nedokázali krotit nervy. Tvrdá hra není na škodu, fotbal je kontaktní sport, ale to, co předváděla parta trenéra Stevena Gerrarda, bylo za hranou. Za asistence nejistého rozhodčího Orela Grinfelda domácí přitvrzovali, tvrdé zákroky střídaly ty bezohledné a surové.

Hráči Slavie tenhle tlak ustáli. Poznali úplně jiný styl boje než v české lize nebo proti Leicesteru, museli ukázat odolnost, psychickou výdrž. Museli zvládnout doslova fotbalovou válku a v ní si pomoct kvalitou. Tu odrazili v obou gólových akcích. Při první zužitkoval perfektní Bořilův centr Peter Olayinka, pak zase ukázal svou genialitu a mimořádnou kopací techniku Nicolae Stanciu, úžasně se trefil z přímého volného kopu.

Potvrdilo se několik věcí. První? Trenér Jindřich Trpišovský umí překvapit. I když se zdála sestava „sešívaných“ čitelná, sáhl do ní a nasadil Oscara a Jakuba Hromadu. Nechal tak vzpomenout na dva roky stará kouzla při tažení Evropskou ligou, kdy vytahoval neotřelá jména i herní formace. I ve Skotsku to vyšlo.

S tím souvisí i druhý bod. Trpišovský umí dokonale odhadnout možnosti svých hráčů, ví, co od koho může čekat. Umí do nich nahustit zodpovědnost a koncentraci. Tyhle vlastnosti se projevovaly v defenzivě i v hlavách.

Slavia se v evropských pohárech hezky etablovala. Je skoro jedno, že tým se během dvou let hodně proměnil. Trenér ví, jak kádr doplnit, umí hráče posouvat, zlepšovat, najít jim vhodné místo. Mužstvo se neustále zlepšuje, získává stále větší sebedůvěru. Klub z Edenu si na mezinárodním pódiu vybudoval jméno a pozici. Ukazuje, že v Evropské lize může soupeřit prakticky s kýmkoliv. Čtvrtfinále je pěknou odměnou, rozhodně nemusí být konečnou zastávkou. 

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud