Jan Vacek
18. ledna 2019 • 18:20

Sparta je na „krach“ připravena. Za Dočkala má adekvátní náhradu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Buď se v následujících týdnech znovu stane hráčem Sparty, nebo ne. Jiné řešení v případě Bořka Dočkala logicky není možné. Ačkoli letenský klub o reprezentačního kapitána stojí, ani případný krach s čínskou protistranou by rozhodně neznamenal tragédii. Pražané jsou totiž na tuhle variantu připraveni.



Předně je třeba si říct, že by Dočkal Spartě po sportovní stránce nade vši pochybnost pomohl. V dresu Philadelphie Union byl nejlepším nahrávačem uplynulé sezony MLS, na podzim v roli kapitána stál za výkonnostním vzestupem národního týmu. Ve třiceti letech má pořád co nabídnout. Skvělé ofenzivní myšlenky, čtení hry, výjimečnou technickou kvalitu. S ním na hřišti by Sparta byla mnohem silnější a nebezpečnější, to bez debat.

Ovšem i kdyby nakonec rudý trikot přes hlavu nepřetáhl, nebyl by to konec světa. I s touhle variantou museli (a nadále musí) sportovní ředitel Tomáš Rosický a hlavní trenér Zdeněk Ščasný počítat.

I proto v zimě na Letnou přišli David Moberg Karlsson a Martin Hašek mladší, tedy hráči na post, který by mohl případně obsadit právě Dočkal. V případě švédského reprezentanta je to pravé křídlo, u Haška pak střed pole. Právě v srdci hřiště pak největší český klub nemá absolutně nouzi, v kádru figurují i Guélor Kanga, Nicolae Stanciu, Martin Frýdek a Michal Sáček. Rozhodně je tedy z čeho vybírat. Na pravé straně záložní formace pak může naskočit i Alexandru Chipciu, byť v přípravě dosud nastupoval převážně na levém kraji.

Výhodou Sparty v tomhle případě je, že by Dočkala nemusela do mužstva složitě zabudovávat. Klubové prostředí je mu vlastní, zkušený záložník se s koučem Sčasným navíc dokonale zná. Během tři roky starého tažení do čtvrtfi nále Evropské ligy byl jeho klíčovým mužem. Dočkal má jasnou představu, co by se od něj na Letné očekávalo. Stejně tak i trenér ví, jaké jsou hlavní přednosti kreativního fotbalisty.

Pražané tak během soustředění ve Španělsku mohou plynule pokračovat v přípravě na druhou polovinu sezony. A pokud se s čínskou protistranou nakonec domluví, jen Dočkala zasadí do už načrtnutého vzorce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud