Ladislav Vízek
16. ledna 2019 • 15:05

Smekám klobouk! Čech byl lepší než Viktor. Mrzí mě, že jsme nepokecali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech po sezoně ukončí kariéru. Podle mě to taková bomba není. Začal teď vysedávat na lavičce. Na to, v jakých klubech chytal a jak úžasnou fotbalovou dráhu měl, je to až potupný. Z tohoto pohledu hodnotím Čechínovo rozhodnutí jako správné. Kdyby měl koukat na fotbal z lávky i další rok, jeho renomé by dostalo na frak. V nejlepším je třeba přestat. 



Jen se ukazuje Petrova inteligence. Život i kariéru měl vždycky výborně naplánovanou a vymyšlenou. Na gólmana až nezvykle. Proto by se mi strašně líbilo, kdyby chtěl pomoct českému fotbalu. Ono se o tom šušká, něco se povídá. Mluvil jsem o tom s mnoha zasvěcenými lidmi a všichni do jednoho byli pro. Byla by škoda, kdyby kluci z výjimečné generace zůstávali v zahraničí jako třeba Pavel Nedvěd v Juventusu.

Já vím, že v případě Čecha k tomu může také dojít. Anglii má v krvi, ale mně by se zamlouval doma. Vždyť nikoho jiného s tak ohromnými zkušenosti nemáme. Má autoritu, respekt, je to osobnost, umí mluvit, je to charakterní borec. Dokážu si ho představit v nejvyšším křesle. Konečně by byl v čele svazu někdo fundovanej. 

Vím, že se tihle kluci do vysokých funkcí moc nehrnou, ale Petr k tomu má vynikající předpoklady. Ovšem nevím, zda by s tou strahovskou smečkou našel společnou řeč. No, musel by si poradit. Trochu to pročistit a dělat fotbal po svém. Pak bychom si konečně mohli říkat, jak to v Česku umíme. Mám ale velmi vážné pochyby, zda vůbec o Petra někdo bude stát. On by uměl praštit do stolu, prosazovat svůj pohled na věc a to by asi tvrdě narazil. Každopádně mít v čele svazu takovou legendu by bylo unikátní.

Radost Petra Čecha po triumfu v Lize mistrů v roce 2012 s londýnskou Chelsea
Radost Petra Čecha po triumfu v Lize mistrů v roce 2012 s londýnskou Chelsea

Přemýšlím, kam bych Petra zařadil v pomyslném žebříčku naší fotbalové historie. V hlavě mám Iva Viktora. Chvíli jsem s ním hrál, poznal jsem ho. Byl to úžasnej gólman, úžasnej člověk. Ve svý době byl jedním z nejlepších brankářů světa, to se ale o Petrovi říkalo také. Navíc to měl těžší, protože chytal v nejkvalitnější a nejtěžší soutěži světa.

V Anglii si udělal obrovský jméno, na Ostrovech vydržel neuvěřitelných patnáct let. Normálně mi z toho běhá mráz po zádech a po těle mi naskakuje husí kůže. Byl v Chelsea, v Arsenalu, po mnoho let se pyšnil statusem neotřesitelné jedničky, v Premier League drží rekord v čistých kontech. Fíha! Neuvěřitelný! Smekám klobouk! Asi byl ještě lepší než Viktor

Trochu mě mrzí, že jsem Petra nikdy nepoznal osobně. Nevybavuju si jedinej moment, že bychom spolu pokecali. Je to jeden z mála kluků, s kterým jsem nebyl na pivu. A že jich bylo. S Nedvědem jsem mydlil golf, několikrát jsem se potkal s Poborským, Bergerem, Barošem, samozřejmě se zeťákem Šmicrem. Ale Petr mi vždycky nějak utekl. I přesto jsem na něj – i od těchto kluků – slyšel samou chválu. Má můj obrovský respekt. 

I třeba proto, že v Anglii vždycky chytali gólmani, kteří byli dokonalí při vybíhání na centry. Čechíno tohle ve vínku moc neměl. Občas se dopustil nějaké chyby, ale zase byl výjimečnej na čáře. Svoji slabinu tím dokonale eliminoval. Vždycky na sobě neskutečně pracoval a byl za svoji píli odměněný. 

Petře, s úctou se před tebou skláním! 

Čech oznámil, že ukončí kariéru. Jaké jsou okolnosti jeho rozhodnutí?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud