Lukáš Tomek
26. dubna 2018 • 18:12

Jiný než Jandač! Pod Zábranským by nároďák makal jako za Hlinky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo mu říct jedno slovo a mohl se po sezoně stát novým trenérem hokejové reprezentace. Nakonec ho Libor Zábranský neřekl. Stvořitel vítězné Komety se rozhodl nabídku odmítnout a zůstat věrný své brněnské hokejové rodině. Pro národní tým je to velká škoda, přesně takového režiséra na střídačku potřeboval. Na druhou stranu si jsem téměř jistý, že je jen otázka času, kdy se 44letý muž v nějaké prestižní roli ve vedení českého hokeje objeví.



Libor Zábranský je samorost, se kterým není vždy lehké pořízení. Byl takový už jako hráč. Moc toho nenamluvil, většinou si držel odstup a bez výjimky ctil, že co se jednou stalo v kabině, má v ní také zůstat. Po skončení kariéry se z tohoto pohledu ještě dál vyprofiloval.

Pokud mu zkřížíte cestu a jeho plány s těmi vašimi neladí, umí vám to dát rychle najevo. Za svým si jde tvrdě, slovo kompromis sice zná, ale používá ho minimálně. Pro úspěch svého týmu dýchá a to samé vyžaduje od ostatních. Kdo se nepodřídí, ten u něj končí. Bez milosti a často bez druhé šance.

Když se rozhoduje, dokáže být pragmatický, ale na druhou stranu i poslouchat svou intuici. Netají se také tím, jak důležité pro něj je, že sám hokej vrcholově hrál. A díky tomu lépe chápe, jak na hráče působit. Naopak přílišné hokejové vědátorství mu nesedí. Je to praktik každým coulem.

Díky tomu všemu dovedl Kometu ke dvěma titulům a logicky se před ním otevřela možnost vést i národní tým. Odmítl, prý kvůli rodině a klubu. Je to škoda, protože lepší adept tu podle mě v současné chvíli není – Martin Straka ať promine...

Všechno z toho, co tak trochu chybí končícímu Josefu Jandačovi, má Zábranský na rozdávání. Schopnost strhnout své hráče k absolutnímu nasazení. Schopnost vygradovat výkon týmu v rozhodujících zápasech play off. Schopnost vžít se do rozpoložení hráčů a vycítit, kdy má smysl řvát, kdy chybu přejít, kdy chválit a kdy mlčet.

Zábranskému navíc rozhodně nechybí charisma. A i to často spolurozhoduje o tom, jestli se ze skupinky hokejistů ze všech možných končin světa utvoří během pár dnů, během nichž se velký turnaj typu mistrovství světa hraje, fungující parta. Parta, která je schopná jezdit po zadku a jít až na hranici sebeobětování, parta, která vyhrává i pro svého šéfa. Takhle to fungovalo za Ivana Hlinky, charisma bylo velkou zbraní i v případě Vladimíra Růžičky. A naopak do značné míry s touto pomocí nemůže počítat zvolna dosluhující reprezentační trenér...

Zábranský je také kouč, který má sice na hráče velké nároky, ale také za nimi stojí klidně proti celému světu. Například jako nyní, kdy se zastal talentovaného Martina Nečase. A klidně otevřeně proti svazovým autoritám. Místo špekulování místy až brutální přímočarost. To je prostě jeho styl, který je mu vlastní a který mnohým imponuje a jiné štve.

Český hokej lidi jako Zábranský v této těžké době hledání nové cesty nutně potřebuje. A svazovému předsedovi Tomáši Královi patří uznání za to, že se energie i přímočarosti velkého muže s holou hlavou v tomto případě nelekl. A místo toho se snažil ji i s podporou Petra Nedvěda, budoucího generálního manažera národního týmu, využít pro český hokej.

Že to nevyšlo, je škoda. Ale příště to už, doufám, dopadne. Zábranskému je teprve 44 let, má toho v hokeji ještě hodně před sebou. A díky tomu, jak komplexně se při práci pro Kometu naučil hokej vnímat, nemusí v budoucnu nutně pomýšlet jen na místo na střídačce národního týmu. Jeho svět totiž už dávno nezačíná a nekončí u ledové plochy. Patří do něj shánění sponzorů, vedení poměrně velké organizace a lobbování za její zájmy.

Málokdo v českém hokeji má takové know-how jako on. I proto by v budoucnu ani jedna ze stran neměla propásnout šanci ho naplno využít. Zábranského na této cestě ale přece jen ještě jedna těžká zkouška čeká – vzdát se alespoň na čas své velké lásky jménem Kometa... Když to udělá, může z něj být jednou klidně i šéf celého českého hokeje.

Radost brněnského bosse! Zábranský slaví obhajobu titulu
Video se připravuje ...

5 důvodů úspěchu Komety: Zábranského hokejová rodina i fanoušci
Video se připravuje ...

ANKETA: Odejde Zábranský do reprezentace? Nikam! Libor je naše všechno, říkají fanoušci Komety
Video se připravuje ...

Zábranský o finále, tlaku v Kometě i knize. Cítím, že je moje povinnost ji napsat, říká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud