Lukáš Tomek
1. listopadu 2018 • 05:00

Zkorumpovaná ČFL? Živanice by měly tasit důkaz, FAČR ukázat sebereflexi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to poprvé, kdy někdo napadl poměry v nižších fotbalových soutěžích. Věty typu „pravá džungle už není v profisoutěžích, ale právě mezi amatéry“, slyšíte dokonce poměrně často. Málokdy se ale stane, že by někdo vystoupil a řekl to přímočaře a nahlas na vlastní jméno. Tak jako nyní třetiligové Živanice.



Zvlášť jedna část z otevřeného dopisu nováčka ČFL je přitom nesmírně tvrdá. Která? Věta, že rozhodčí přistupují v třetí nejvyšší soutěži k jednotlivým týmům podle toho, jestli jsou platící, či neplatící. Toto je přímé obvinění z korupce ve fotbale. A je to obvinění, které nenapadá ojedinělé pochybení rozhodčího. Ukazuje na systém, který by měl za účasti funkcionářů, delegátů a rozhodčích zcela promyšleně znásilňovat fotbal.

Je to také obvinění, které směřuje i do nejvyšších pater fotbalové asociace. Hlavní zodpovědnost za fotbal v Čechách má už řadu let jak místopředseda Roman Berbr , tak jeho družka Dagmar Damková , předsedkyně Řídící komise pro Čechy.

První reakce ze strany FAČR na otevřený dopis byla rychlá i očekávatelná. Shrnout se dá do dvou slov: Dokažte to! Ano, Živanice jsou nyní na tahu. A pokud mají pravdu a chtějí něco opravdu změnit, ideálně by měly mít v rukávu trumfové eso. Protože pak by to bylo na okamžité odstoupení celé fotbalové generality. Osobně si však myslím, že důkaz o systematickém uplácení jen těžko vytáhnou na světlo boží.

Tvrdá obžaloba ČFL! Živanice si stěžují na úplatky i šikanu sudích
Video se připravuje ...

Na druhou stranu – pokud zůstane jen u emotivního prohlášení Živanic, má celá kauza skončit jen jejich potrestáním za křivé obvinění? Nemyslím si to. Asociace by měla mít eminentní zájem zjistit, zda na slovech o ovlivněné soutěži přece jen něco není.

Zákulisních zkazek o protekčních klubech koluje zrovna v ČFL víc než dost. A nahrává jim i skutečnost, že se v soutěži pohybují tak profláklé firmy jakou je například sudí Michal Paták, známý z minulosti pod přezdívkou „ Řezník z Horní Břízy“.

Bohužel ani v tomto případě při pohledu na rozložení sil ve vedení asociace nevěřím tomu, že by se fotbalové vedení o nějakou opravdovější sondu či sebereflexi pokusilo. Kapr sám sobě rybník těžko vypustí…

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud