Lukáš Tomek
22. listopadu 2018 • 05:00

Bez trestu porušené řády, neregulérní ČFL aneb Fotbal v zajetí Josefa Švejka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravidla se vymýšlejí proto, aby se porušovala. Tímto heslem se řídí pět fotbalových klubů z ČFL. Podle soutěžního řádu FAČR totiž každý účastník třetí ligy musí mít ideálně aspoň pět (minimálně a pod hrozbou pokuty tři) mládežnické týmy. Vedoucí Zápy, šestý Radotín, osmý Převýšov, patnácté Živanice a osmnácté Jirny tuto podmínku ani zdaleka nesplňují a měly by být ze soutěže vyloučeny. Pravděpodobně se to však nestane, místopředseda FAČR pro Čechy Roman Berbr si to totiž nepřeje. Že tím však vzniká nebezpečný precedens, je jasné.



Jestliže v některých článcích soutěžního řádu najdete možnost právní kličky, v případě počtu „předepsaných“ mládežnických týmů pro kluby od první ligy až po I. B třídy jsou naopak neprůstřelné. I proto by měly být Zápy a spol. ideálně vůbec nevpuštěny či posléze minimálně vyloučeny ze soutěže. Jinak se totiž ČFL stává neregulérní ligou.

Jenže jaká je reakce zodpovědných? Fotbalová asociace, které tato pravidla pro kluby vytvořila, se jimi sama v tomto konkrétním případě řídit nehodlá... Přemýšlet o tom , zda je to i proto, že mezi hříšníky jsou kluby, o nichž se tvrdí, že mají blízké vazby s vlivnými funkcionáři FAČR, už jsou jen spekulace.

Ale co konkrétně k problému řekli vedoucí bafuňáři ze Strahova? Zarámovat by zasloužila především věta předsedy Martina Malíka: „Vylučovat ze soutěže nechceme, ale věc je potřeba vyřešit v souladu s řády.“ Je třeba uznat, že tomuto muži rozhodně nechybí smysl pro absurdní humor a je důstojným pokračovatelem Josefa Švejka.

To, co řekl, je totiž stejné jako tvrdit, že řidič, který projel křižovatkou na červenou, by se sice neměl potrestat, nicméně jeho přestupek je rozhodně třeba řešit se vší pečlivostí a v souladu s pravidly silničního provozu.

To místopředseda FAČR pro Čechy Roman Berbr se vyjádřil naopak naprosto jasně a jeho výrok opět jen dokládá, kdo dnes český fotbal řídí. „Ano, souhlasím, že správně bychom je měli vyndat ze soutěže. Ale to neuděláme, protože bychom soutěže zničili, což nechceme.“

Berbr má samozřejmě pravdu v tom, že vyloučení pěti klubů by opravdu třetí nejvyšší soutěž do určité míry znehodnotilo. Na druhou stranu by to ale byl jasný vzkaz všem ve smyslu, že pravidla se prostě dodržovat musí. Navíc pravidlo o mládežnických týmech má svou hlubokou logiku. Jakou?

Mělo by bránit tomu, aby v českém fotbale vznikaly umělé kluby, které netvoří přirozené komunity a nevychovávají dlouhodobě mladé hráče, ale většinou za krátkodobé podpory mecenáše ládují peníze pouze do áčka. A za několik let pak často v tichosti zanikají...

Zodpovědnost za současný stav pak má do značné míry i Řídící komise pro Čechy, kterou vede Dagmar Damková. To, že do soutěže pustila kluby, které jednu ze základních podmínek nesplňují, jde hodně právě za ní. A ukazuje to na to, že na zákulisních hlasech tvrdících cosi o tom, že Damková komisi vzhledem ke svému vytížení na mezinárodním poli fakticky neřídí a má na ní jen minimum času, může leccos být.

A člověk si v této souvislosti vzpomene i na to, jak kdysi tato Růže v trní (ne)řídila ani Komisi rozhodčích, se kterou jí pak musel pomáhat její polomanžel Roman Berbr...

Ale zpět k tomu, jak se FAČR ke kauze postavil. Rozhodnutím neřídit se pro jednou jasně danými pravidly, vzniká nebezpečná situace. Jednak co by se například stalo, kdyby po skončení ročníku napadly výsledky soutěže kluby, které podmínky řádně splnily, ale čekal by je sestup, nebo by naopak na jejich úkor postoupil do druhé ligy někdo z hříšníků? Trestalo a vylučovalo by se zpětně? A bude FAČR riskovat, zda někdo najde odvahu se k takovému kroku na jaře odhodlat?

Ještě nebezpečnější je pak precedens, který neochotou vedení FAČR postupovat podle řádů vzniká. Svým způsobem se pak totiž dají přivřít oči i nad dalšími povinnostmi klubů. Ze soutěžního řádu jich vyplývá spousta.

Tak namátkou jen tři z nich, když se rozhodneme dohrát tento příběh do absurdního konce:

1. Klub je povinen podat ve stanoveném termínu přihlášku družstva do příslušné soutěže, jakož i uhradit stanovenou výši startovného.

2. Klub je povinen umožnit nastoupení k utkání pouze hráčům uvedeným v zápise o utkání.

3. Organizátor utkání je povinen připravit vybavení k utkání a vyznačit hrací plochu dle Pravidel fotbalu...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud