Marek Sýkora
25. března 2022 • 18:00

Erat mě trochu překvapil. Umět přesilovky v 21. století? To je málo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kari Jalonen, Libor Zábranský a Martin Erat. Nová sestava trenérů národního mužstva dokazuje, že asi uzrála doba pro výměnu. Filipu Pešánovi se to nepovedlo, proto se sáhlo k dalšímu řešení. Tady je můj komentář, včetně probíhajícího play off extraligy.



Kari Jalonen je bezesporu výborný trenér. Měl úspěchy s finským národním týmem, s áčkem i dvacítkou dosáhl na stříbro z mistrovství světa. Je výhodou, že se při angažmá ve Lvu Praha setkal s českým hokejem, i když to nebylo úplně české mužstvo. Jsem zvědavý, co pro české hráče vymyslí. Přeju mu úspěch, bez Rusů a Bělorusů je větší šance udělat na MS výsledek, ale mám trošku obavy, aby válka finské mistrovství neohrozila.

U asistentů si nejsem jistý. Zábranský byl asi dobrý hráč v NHL, jako člověka ho neznám. V posledních dvou letech Kometa padá, teď skončila až desátá, takže výsledky nic moc. Netvrdím, že je to jeho „zásluha“. Určitě je dobrý vůdce, manažer, autorita. Uvidíme.

Hokejista Martin EratFoto Barbora Reichová (Sport)

Trochu mě překvapil Erat. Mladej kluk, hráč byl výbornej, žije v Kanadě. Ale moje představa byla propojit jeho pozici druhého asistenta s dvacítkou. Protože ta dvacítka je to, co tady rozhoduje. To jsou ti hráči, kteří potom přijdou nahoru. To je ta kategorie, na kterou se celý hokejový svět rád dívá, a my jsme v ní dlouhodobě hodně špatní. Zábranský říkal o Eratovi, že by snad pomohl přesilovkám. Ale podle mě je to málo, v 21. století to nepovažuji za důvod. Že trenér umí přesilovky... Ty umí víc trenérů.

A teď k extraligovému play off. Začnu předkolem od nejjednoduššího postupu.

Pardubice-Vary 3:0. Dobré zápasy. Pardubice do série naskočily po kolapsu osmi zápasů bez vítězství, ale zlepšily se. Vary potřebovaly vyhrát oba poslední zápasy základní části v Plzni a proti Litvínovu, daly do nich hrozně síly a hrály výborně, takže šly do předkola unavené, myslím si.

Plzeň-Boleslav 2:3. Šestý proti jedenáctému, úporné zápasy. Boleslav loni překvapila, v létě jsem varoval, aby chlapci zůstali pokorní, ale od poloviny sezony začali prohrávat a sunout se dolů. V základní části jedenáctkrát nedali ani gól, to je v hokeji tristní, ovšem v předkole se jim probudil slovenský olympionik Kelemen. Plzeň ztratila sérii hned ve druhém domácím utkání. Vedla 2:0, ale prohrála. I proto, že Mertl, útočník s reprezentačními zkušenostmi, se nechával strašně vylučovat, v tomhle zápase čtyřikrát. Na začátku sezony táhl produktivitu indiánů výborný Švéd Blomstrand, ale střelec par excellence se v play off ztratil, nedal ani branku. Říká se, že odchází Bulíř, Čerešňák, uvidíme jak trenéři...

Zleva Peter Lichanec z Olomouce, Lukáš Kovář z Vítkovic, Petr Fridrich z Vítkovic, Rastislav Dej z Vítkovic a Lukáš Klimek z OlomouceFoto ČTK / Ožana Jaroslav

Vítkovice-Olomouc 3:2. Dvě mužstva se silnými chlapy, zvlášť Vítkovice hrály od podlahy už v základní části. A jeden ne tolik silný chlap David Krejčí ukázal, jak výjimečným hráčem je. V sérii se objevily signály, které jsem ve své 25leté praxi taky používal. Posílat soupeřům zprávy typu: nebojte se, my máme zraněný, jsme z formy, máme virózu. Tady byla strašná viróza ve Vítkovicích (podle jejich slov), ale za dva dny hrály s plným nasazením. To je holt součást taktiky. A zmíním i výpadek olomouckého brankáře Konráda v domácím utkání, které Vítkovice otočily. Gól Lakatoše od modré, zápěstím na lapačku, by takový gólman v takové sérii neměl pouštět.

Liberec-Kometa 3:2. Hodně zajímavý byl druhý duel. Od druhé třetiny byla lepší Kometa, hrála výborně, vedla 2:1, ale náskok nezvýšila. Protože výborní hráči nechtěli dávat góly - chtěli góly z krásných akcí. Střílel jenom Mueller. Takže Klepiš při power play vyrovnal a v prodloužení Liberec obrat dokonal. Kometa doma manko srovnala i obratem za 262 vteřin, ale rozhodující bitvu venku ztratila 1:6. Prý byla řada hráčů lehce nemocná. Je to možný, vypětí bylo velké.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud