Martin Hašek
20. listopadu 2020 • 05:00

Nebezpečný stisk ruky na mistrovství Evropy v judu. A co rozum?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MARTINA HAŠKA | Emotivní znělka zve v České televizi na evropský šampionát v judu. A jeden z prvních záběrů ukazuje, jak si judisté po zápase podávají ruce. Je to symbol silného gesta. Judo není bezhlavý boj o vítězství. Jde o pokoru, disciplínu, úctu k soupeři. Podat si s ním po zápase ruku je však na ME v judu v Praze zakázané.



Na dně O2 areny se zrovna doprali Denis Vieru z Moldávie a Ir Nathan Burns. Na tatami byl zmatek, protože rozhodčí právě změnili původní rozhodnutí z wazari na ipon. Burns se divil, zřejmě nebyl o správnosti rozhodnutí přesvědčený. Jenomže i tak udělal krok k soupeři, že mu podá ruku. Vieru se jen usmál, schoval ruku za záda a místo dlaně nabídl zavřenou pěst k ťuknutí.

Podat si po zápase se soupeřem ruku je běžné i v jiných sportech. Ale k judu to tak nějak patří ještě víc. Není totiž jenom sportem, ale rovnou životní cestou. V zápase se bojuje naplno, ale po něm musí borci uznat schopnosti toho druhého i mínění rozhodčího. Na znamení vzájemné úcty se judisti po zápase dokonce uklání. Je to jejich povinnost.

Se stiskem ruky je to trochu jinak. Před zápasem je tohle gesto dokonce zakázané. A po zápase ho zase nikdo nepřikazuje. Na to se taky na olympiádě v Riu odvolával Egypťan Islám Šahábí, když po utkání z náboženských a politických důvodů odmítl podat ruku Izraelci Oru Sassonovi.

David Pulkrábek z ČR v utkání proti Salihu Yildizovi z Turecka
David Pulkrábek z ČR v utkání proti Salihu Yildizovi z Turecka

Přesto je v judu podání ruky po zápase tradičním rituálem. Během prvního dne evropského šampionátu v O2 areně bylo vidět, jak jde judistům omezení proti srsti. Docházelo až ke komickým situacím. Závodníci často nakročili, aby se pozdravili. Pak si uvědomili, že vlastně nemůžou, takže se zastavili a nejistě si aspoň zamávali.

Vrcholnou scénku předvedli Rusové Robert Mšvidobadze a Jago Abuladze, kteří se po dramatickém finále do 60 kilogramů, které se rozhodlo čtyři sekundy před koncem, dokonce objali. Ke zděšení hlavního rozhodčího, který se jim v tom marně snažil zabránit vyplašeným máváním rukama.

A teď ta největší absurdita. Viděli jste někdy zápas v judu? Myslíte si, že má špetku smyslu zakazovat judistům podat si ruku, když jsou během zápasu na sebe několik minut nalepení tělo na tělo?

V normálním světě samozřejmě nemá. Stejně ale o tomhle pravidle rozhodla dokonce sama světová federace IJF. Protože teď v normálním světě nežijeme. A šéfové juda chtěli udělat všechno proto, aby se turnaje znovu rozeběhly. Takže (svému vlastnímu pravidlu navzdory) podali ruku hygienikům.

Zaplaťpánbůh, že se ME v Praze koná. Je ale opravdu nutné si nepodávat ruce? Je opravdu nutné zakazovat lidem chodit na fotbal pod širé nebe, když se lidi můžou tísnit v obchodech? Roušky, ruce, rozestupy… A co rozum?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud