Ondřej Kuchař
30. května 2022 • 04:30

Jalonen bronzový a zlatý. Klidná síla, která změnila atmosféru nároďáku

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG ONDŘEJE KUCHAŘE PŘÍMO Z TAMPERE | Deset let čekání je u konce. Konečně! Nikdy v historii Češi takhle dlouho nečekali ani na zlato, natož na medaili jakékoli jiné barvy. Z trenérského můstku tým k placce dovedl cizinec. Kari Jalonen. Fin, který se na českou střídačku postavil ani ne před osmi týdny. Co provedl s českým hokejem? A v čem je jeho přínos značný i mimo mantinely?



Skoro to vypadá, že český hokej potřeboval zahraničního kouče, aby konečně po desetiletém čekání do vlasti přivezl medaili z mistrovství světa. Aby ho zase naučil vyhrávat. Ale není potřeba být přehnaně patetický. Češi měli v turnaji taky velké štěstí. Z top týmů prohráli se Švédy i Finy. Navíc poprvé v historii nestačili na Rakousko. Ve čtvrtfinále na ně shodou okolností vyšlo Německo.

Jasně, klika. Ale co, nakonec stejně platí staré známé: historie se neptá. Při vzpomínce na rok 2010 taky každému jako první na mysl přijde úžasná zlatá jízda a ne propadák s Norskem, či tehdy ještě nevídaná prohra se Švýcary. V historii budou Češi navždycky zapsaní jako bronzoví medailisté z MS 2022.

Kari Jalonen naučil české hokejisty účelný systémový hokej. Měl na to dva měsíce. Proměna, jakou s neúspěšným mančaftem z olympiády svedl, je hodná obdivu. Ještě více než to však u Jalonena cením jeho lidskou stránku.

Atmosféra kolem reprezentace se po jeho příchodu rapidně změnila. Třeba to bylo znát i na dálku v českých obývácích. Minulí trenéři měli velký talent na to hledat nepřátele i tam, kde vůbec žádní nebyli. Zmizela arogance, po letech přišel opravdový gentleman.

Jalonenovi samozřejmě pomáhá i to, že neumí česky. Na druhou stranu na šampionátu čelil po nepovedených utkáních i nepříjemným otázkám. Vzal je. Neurazil se, neodpovídal jízlivě. Přesně tohle české prostředí potřebovalo. Rovného chlapa s nadhledem, který navíc dokázal být úspěšný.

Sálal z něj klid. Obrovský klid, který dovedl přenést i na hráče. Vždy se snažil být pozitivní, za každých okolností. I po fiasku s Rakouskem vypíchl brankáře Vejmelku a pár dalších detailů. Zachoval se „nečesky“. Až si všichni říkali, co to má být. Viděl stejný zápas jako zbytek světa? Zpětně vám ale dochází, proč to dělal.

„Celý šampionát jsme byli jako na horské dráze, nahoru dolů. Ale pořád jsem chtěl držet všechno pozitivní, i když jsme hráli v těch vlnách. Nechtěl jsem mluvit o chybách a být negativní. Snažil jsem se být pozitivní, semknout se s chlapci a vyhrávat zápasy. Takhle já pracuju, tomuhle věřím, že je správná cesta,“ říkal s bronzovou medailí na krku.

V tom najdete všechno.

Velkou důvěru svěřil svým pobočníkům. Jak asistentům, tak i manažeru Petru Nedvědovi. Jalonen nemá nabubřelé ego, nepotřebuje být středem galaxie. Nemá zapotřebí o všem rozhodovat sám. Dávat na odiv svou domnělou genialitu.

Během prvních měsíců ve funkci poznával české prostředí. Logicky do něj však neměl šanci proniknout naplno. Proto dal z velké části v otázce nominace na rady kolegů. Pro další rok, už to bude zase o něco jiné. Buďte si jistí, že Jalonen bude dál rajzovat republiku křížem krážem, aby objížděl ligové zimáky. Bronzem si navíc vybudoval klid na práci. Když se třeba nepovede Karjala Cup, těžko bude někdo panikařit.

Pro Česko je teď Jalonen bronzový, ale za odvedené služby a změnu klimatu zaslouží pomyslné zlato.

Pasta přijde a hned je ho plná kabina. Byl takový už jako nováček, vzpomíná Plekanec
Video se připravuje ...

Jágr válel ve Flyers, Bílek vedl reprezentaci. Tohle bylo 10 let od poslední medaile z MS
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud