Ondřej Škvor
3. března 2023 • 19:50

Valachová u soudu řekla možná víc, než chtěla. Své reputaci nepomohla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo věří ve spojení, že politik dlouho mluví, ale máloco řekne, ve čtvrtek by si ho potvrdil. Kateřina Valachová u soudu v kauze sportovních dotací tuto schopnost po dobu více než devíti hodin nabídla v mistrovském provedení. Alespoň ve dvou případech však možná přece jen řekla něco, co se může obrátit proti ní.



Valachová se u soudu znovu objevila v roli svědkyně. Chtěl to takto vrchní soud (který zrušil původní verdikt) s tím, aby se více objasnila její role. Exministryně odůvodnění vrchního soudu patrně znala. Možná i proto její výpověď spíš než jako svědectví vypadalo jako vlastní obhajoba. Na každý pád je osobou, která má ke kauze co říct. Vždyť v době, kdy mělo docházet k ohýbání toku veřejných peněz do sportu, vedla resortní ministerstvo. Proto, i když se jednalo o doplňující výpověď, strávila před soudem více než jednu běžnou denní pracovní dobu.

Ale nejenom proto. Mohla si za to sama. Téměř každá její odpověď byla dlouhá, ovšem nezřídka se míjela s položenou otázkou. „Odpovídejte na otázku, neříkejte, co sama chcete říct,“ žádali ji opakovaně obhájci. Spíš neúspěšně.

Přesto zásadní sdělení, která Valachová chtěla u soudu zanechat, bylo zřejmé. Vlastně byla dvě.

První se týkalo nastavení ministerských pravidel. V interpretaci zní takto: „Nastavila jsem správná pravidla, ale ti zločinci je úmyslně obcházeli a porušovali a toto své počínání přede mnou skrývali.“ Neboli, o ničem jsem nevěděla a ani vědět nemohla. Obhájci se snažili rozporovat, že pravidla existovala. Dokazovali, že nikoli, a (nejenom) proto jejich klienti konali, jak konali, a to v rámci zákona. Přesvědčili soudkyni Lenku Cihlářovou? To se ukáže při rozsudku, ovšem třeba její tvrzení o možnosti veřejného informování v rámci neveřejného řízení v jeho jisté fázi soudkyni překvapilo.

Druhé zásadní sdělení Kateřiny Valachové se týkalo osobních vztahů s obžalovanými. A tady se vracíme k úvodní domněnce, že řekla víc, než chtěla. Nejprve sdělila, že se cítila od všech obviněných zastrašována, a to už dokonce v době před vypuknutím kauzy. Přitom leckdo potvrdí, že ještě v předvečer policejného zásahu mluvila o Peltovi či Janstovi jako o „mých klucích“ a chodila s nimi na večeři.

I proto postupně ze svého sdělení ubírala, až termín zastrašování ponechala pouze směrem ke Kratochvílové. Před soudem jí to nemohlo pomoci.

Pak prohlásila, že s nikým z obžalovaných neudržovala jiný než profesionální vztah. A to ani s Kratochvílovou, s níž měla společný ministerský byt. Přitom lidé, kteří se pohybují ve sportovním prostředí, o jejich nadstandardním propojení hovořili už před vypuknutím kauzy, po ní ještě hlasitěji.

Valachová to i nadále až urputně odmítá, což Miroslava Peltu přimělo k výroku: „Šokuje mě, že dělá, že ji nezná.“ Dokonce připojil cosi o zhrzené lásce. Kratochvílová k tomu dodala: „Netvrdím, že jsme měly vztah, ale byly jsme kamarádky. A ona to celou dobu popírá.“

Což Kratochvílovou přimělo k tomu, že se rozhodla soudu dodat další důkazy, které podle ní tvrzení Valachové vyvrátí.

U soudu bývalá paní ministryně nepředvedla dobrý výkon. Zda to bude mít význam pro obžalované, je v rukou soudu. Toto není jejich obhajoba. Své reputaci však nepomohla. Tohle nemohla chtít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud