Pavel Bárta
13. února 2016 • 11:49

Catenacci(o) patří do fotbalu a Radko Gudas není zločinec

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakmile opadly vášně, místo dojmů se na váhy položila fakta a výklad pravidel. NHL měla jiný názor, než rozběsnění hráči a trenér Buffala. Radko Gudas za výpad na Daniela Catenacciho nemusel zahrát catenaccio před ligovou disciplinárkou. Vyšší trest, který dostal v zápase, byl dostačující. Český bek se nedopustil natolik závažného zločinu, aby za to musel dodatečně pykat.



Radko Gudas si se zákonem čas od času zaflirtuje. Není to náhoda. Střetnout se s ním na ledě, to je kolikrát stejné, jako narazit v plné rychlosti do betonové zdi. Vydobyl si pověst drsňáka, hrát tvrdě a jednoduše je jeho role a poslání. Díky svému říznému a nebojácnému stylu dostal práci v nejlepší lize světa. A tak se stane, že se pohybuje na hraně, soupeři ho nenávidí a občas jeho skutky posuzují na oddělení, které v NHL dbá na bezpečnost hráčů.

V prosinci Gudas už jeden trest vyfasoval. Stop na tři zápasy za zákrok na Miku Zibanejada z Ottawy, který strážci pořádku klasifikovali jako útok na hlavu. Výpad proti Catenaccimu se jevil podobně. Vypadal nevybíravě, podle někoho byl až brutální. Útočník Buffala držel puk, rozhodil ho souboj s jiným hráčem. Do zranitelné, až bezbranné pozice se však vystavil víceméně sám. Nectil nepsanou zásadu, že na otevřeném ledě ve středu hřiště musí být hlava nahoře.

Gudas ho sestřelil, ovšem neměl v úmyslu jej zlikvidovat. Nezapřel se, aby ráně ještě přidal na síle. Opakované záběry navíc ukázaly, že Catenacciho netrefil přímo na hlavu, nýbrž do ramene a klíční kosti. Jenže prásk! A emoce tekly proudem. Jake McCabe se do Gudase okamžitě pustil. Jiní ho nazvali idiotem a dožadovali se tvrdého potrestání. Jako Marcus Foligno, který se s českým bekem popral už dřív, když po střetu s ním ztratil puk a Flyers z protiútoku dali gól.

Pravda bývá vrtkavá a pro každého tančí jinak. Catenaccio patří do fotbalu. A diciplinárka si s dojmy a náladami nehraje. Drží se střízlivého úsudku a ctí zákon. I když nemusí být vyhovující, ať si o něm myslí, kdo chce, co chce. Podle NHL to od Gudase pokus o úkladnou vraždu nebyl. Přelíčení netřeba. Tečka.

Kdyby se s něčím takovým vytasil Foligno proti Jakubu Voráčkovi , hráči Buffala by taky pochvalně bubnovali hokejkami do mantinelu jak hladoví skautíci do ešusů. Stěžovali by si pro změnu Flyers. A my mu budeme spílat taky. To samé, kdyby si na českou hvězdu Philadelphie vyšlápl někdo na světové scéně. To už se taky párkrát stalo, jen jméno oběti bylo Jaromír Jágr .

Tehdy se nenašel nikdo, kdo by ho dokázal pomstít nebo incidentu dokonce uměl předejít. Je málo pravděpodobné, že k něčemu takovému může dojít i při World Cupu. Ne proto, že Jágr třeba nakonec ani nepojede. Český tým tam bude mít Radka Gudase. Hráč jeho ražení se vždycky hodí, vzbuzovat respekt je jeho povolání. Ochrání hvězdy a až někoho narve na hrazení, budeme křičet taky. Tentokrát nadšením.

VIDEO: Podívejte se na Gudasův vypínák

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud