Pavel Bárta
22. srpna 2017 • 16:22

Kazaň Jágrovi nevyšla, ale KHL díky olympiádě stejně přitahuje jako lemur

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradičním duelem vítěze Gagarinova poháru s nejlepším celkem základní části z předchozí sezony mezi SKA Petrohrad a CSKA Moskva vypukl v pondělí už desátý ročník ruské KHL. Na start soutěže se postavilo taky 31 českých hráčů, působících v šestnácti z 27 týmů. A vedle nich taky trenér Miloš Říha v nejpočetnější, (zatím) devítičlenné krajanské enklávě Slovanu Bratislava, kde navíc cvičí gólmany Rostislav Haas.



Oproti předchozí sezoně se v soutěži nepředstaví Medveščak Záhřeb a Metallurg Novokuzněck, obrovské finanční problémy mělo například i Dynamo Moskva. Nicméně do jubilejního ročníku vyjíždí tohle nablýskané a načančané alegorické monstrum snad s ještě větší pompou než v dobách své největší slávy, kdy se zdálo, že začne pohlcovat okolní svět. V rámci výročí například proběhne v prosinci v Helsinkách vůbec první zápas „Winter Classic“ pod širým nebem mezi finským Jokeritem a SKA.

Díky blížící se olympiádě se navíc ke KHL bude upírat mnohem větší pozornost okolního světa než v minulých letech. Oznámení NHL, že své hráče na turnaj pod pěti kruhy nepustí, mělo jednoznačný efekt. S myšlenkami na Koreu do sezony vstupují i zámořští a další krajánci, jejichž naděje na účast na zimních hrách po zámořském vetu vyletěly výrazně nahoru.

Slovenský gólman Július Hudáček (Čerepovec) nebo třeba kanadský útočník Ryan Garbutt (Soči) dali jasně najevo, že vidina olympijských kruhů byla jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodli zamířit do KHL. Kouč Gordie Dwyer, jehož si po dvou letech v Záhřebu najalo Dinamo Minsk a který už v minulosti pomáhal u kanadského týmu při Spengler Cupu, může zase výrazně pomoct svými poznatky a zkušenostmi v přípravách javorových listů na vrchol sezony.

Olympijská šance přiměla k návratu taky pár ruských hvězd. Obránce Alexej Marčenko a útočník Michail Grigorenko podepsali s CSKA. Stanislav Galijev zamířil do Kazaně poté, co se několik sezon snažil marně prorazit v NHL. Zázračný talent a nejlepší evropský hokejista do 23 let minulé sezony Kirill Kaprizov zase na rozdíl od některých jiných zůstal doma a hned v úvodní bitvě CSKA na ledě Petrohradu byl přes porážku jasně nejlepší postavou hostů.

Veterán Andrej Markov po 16 letech zamával Montrealu. Nikdo už si snad nedovedl představit, že by mohl hrát jinde, nicméně o ruského rekordmana v Canadiens po 990 zápasech přestal být dostatečný zájem. A 38letý bek zvolil Kazaň. Sejde se tam se Zinetuljou Biljaletdinovem, svým prvním koučem kdysi v Dynamu Moskva.

Navíc tým hráče jako on potřeboval, zvlášť poté, co podobně ostřílený Danis Zaripov dostal dvouletý trest za doping. Do klubu byl údajně jako náhrada za suspendovaného útočníka nabízen taky Jaromír Jágr. Jeho angažmá však nedopadlo. Možná by dvojice kmetů na jeden Ak Bars byla moc.

V opačném případě by KHL v českých domácnostech, hospodách i v médiích budila stejnou pozornost a vzrušení jako nedávné hlazení lemura. Nebo jako v dobách, kdy ještě Jágr válel za Omsk, případně když pražský Lev stoupal k výšinám Gagarinova poháru. Už čtvrtou sezonu se však ruská soutěž hraje bez českého týmu. Kluby do ligy vstupují a zase odcházejí, případně krachují, takže to občas připomíná Divoký Východ.

Z hlediska nenasytného odlivu českých hráčů zase představuje černou díru, v níž hokejisté mizí a jeden kolikrát už má problém vyznat se, kdo všechno a za koho tam vlastně hraje. Díky olympiádě však ruská soutěž má opět šanci oslovit lidi v cizině, zaujmout svět. Může přestat být víceméně domácí záležitostí, která přitahuje hlavně ruské publikum a kromě něj zajímá jen agenty a trenéry reprezentačních týmů.

Výsledky, ONLINE přenosy a program všech zápasů KHL najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud