Pavel Bárta
6. června 2020 • 04:40

Extraliga jako od Babici: Není kečup? Dejte protlak. Král si zajistil hlasy

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemáte kečup? Hoďte tam rajský protlak. Došla vejce? Nevadí. Nedávejte je tam vůbec. Jak z kuchyně průkopníka „lidového“ kulinářství Jiřího Babici vypadá dobrota, kterou skoulel výkonný výbor hokejového svazu. Vzniklo něco, co nechutná úplně špatně, ale co původně vlastně nikdo nechtěl. Dáte si vepřové, nebo hovězí? Tak dobře, dostanete kuře.



Svaz nejprve oznámil, že se extraliga dočasně rozšíří postupně o dva celky a nebude se z ní sestupovat. Kluby následně zareagovaly tím, že chtějí zachovat čtrnáctičlennou soutěž a vrátit se k baráži. Část z nich byla ještě radikálnější. Chtěla dokonce jen tucet účastníků se zachováním prolínačky jako poslední instance. Právě ta byla tím, na čem nejvíc záleží. Už jen v zájmu zachovat to, co má slovo „soutěž“ vyjadřovat. O počty šlo až v druhé řadě.

Prezident svazu Tomáš Král prohlásil, že pro tuhle variantu při hlasování ruku v žádném případě nezvedne. Nakonec výkonný výbor propojil svůj původní návrh s podobou soutěže, na níž se koncem května usnesla extraliga „Pokud by nenastala situace kolem koronaviru, jiný model bychom nediskutovali,“ prohlásil. A zdůraznil, že k takovému řešení vedly ekonomické důvody a že se nejedná o ideální sportovní představu svazu.

Mantru o následcích pandemie budeme slýchat často. Očekávají se těžší časy. Schválené řešení s uzavřením shora na jeden soutěžní ročník je však rozumnější než původní Králův návrh, v němž se počítalo s uzamčením na delší dobu. Nikdo neví, co může nastat třeba během podzimu, jestli nebude nutné soutěže opět zastavit. Některé elitní celky si oddechnou, že v tíživé situaci získaly klid. Další nemusí nijak zásadně měnit strategii, byť už stavěly kádr na sestupovou soutěž. Jiné tenhle průsečík zájmů a příchutí rozlítil doruda.

Svaz rozhodl: extraliga příště bez sestupu, pak se vrátí model se čtrnácti týmy
Video se připravuje ...

V jiných zemích určují trendy největší hráči, kteří vydělávají a taky přinášejí nejvíc peněz. V Česku má i v otázkách extraligy poslední slovo výkonný výbor svazu, v němž jsou zastoupeny všechny složky hokejového hnutí. To pak rozhoduje i o podobě elitní soutěže. Je to taky vina extraligových klubů. Mnohdy nejsou schopny se totiž dohodnout a nemají správu svých věcí pod kontrolou.

Za normálních okolností by hlasování výkonného výboru bylo formalitou, což tentokrát neplatilo. Jde o důsledek vnitřních rozporů uvnitř hokeje, které trvají už nějakou dobu. Začaly přinejmenším loňským rozhodnutím svazu o přímém sestupu a postupu do nejvyšší soutěže. Tento návrh protlačil k naštvání extraligových klubů právě Král navzdory tomu, že si předtím rozhodly o zachování baráže.

Funkce na další období

Je tedy zřejmé, že zde dochází k bitvě o moc. Verdikt o podobě nejvyšší soutěže byl i politickým rozhodnutím. Blíží se volební konference svazu, hlasy „lidu“ zdola budou potřeba. Prezident Král se přiklání na stranu většiny. A tohle řešení ji neurazí. Výsledek tak připomíná variaci na pohádku o chytré horákyni. Ani na koni, ani po břiše. V dresu, ale s ustřiženými rukávy.

Rozhodnutí patrně zajistilo prezidentovi funkci na další období. Kromě toho se zatím neohlásil žádný protikandidát. Mluvilo se o Aloisi Hadamzikovi, ovšem ten tvrdí, že na zteč nepůjde. U něj jeden nikdy neví.

Někdo další se ale ještě objevit může. Jako třeba Jiří Šlégr. Má jméno, hokejové renomé i zkušenosti, dál zastupuje Litvínov ve výkonném výboru. Politikou taky prošel, na takovou funkci by se mohl cítit.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud