Pavel Bárta
22. března 2022 • 15:18

Fleury do Řáholce jako vítěz, velké změny last minute vždycky nezaberou

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG PAVLA BÁRTY | Čas teprve ukáže, jak Minnesotě prospělo vlákat gólmana Marca-Andrého Fleuryho do hokejového Řáholce. Cama Talbota příchod hvězdné posily možná pobídl, v zápase s Vegas, kdy už Fleury seděl na střídačce Wild, se zaskvěl čistým kontem. První hvězdou utkání byl vyhlášen další nový přírůstek Nicolas Deslauriers. Defenzivní bijec dostal svých deset minut času na ledě jako předtím v Anaheimu a otevřel skóre zápasu. 



Tým Wild však spřádá mnohem divočejší plán a hledí víc dopředu. Patří k nejlepším týmům Západní konference, za posledních devět let postoupil osmkrát do play off, od sezony 2014/15 však nevyhrál jedinou sérii. Fleury už čtyřikrát vychytal postup do finále Stanley Cupu a třikrát dospěl až do triumfálního konce. Ještě loni pomohl Vegas do semifinále, získal Vezina Trophy. Talbot dobře, ale vítězem je Fleury. A nejen letošní trade deadline.

„Nenajde se moc věcí, které by překonaly pocit z vítězství. Můžete se zeptat kohokoli, kdo vyhrál. Pořád se poženete za úspěchem,“ řekl Fleury po výměně. Claude Giroux si taky nevybral Floridu jenom proto, že tam mají nejnižší daně. Jinak ovšem šílenství před uzavřením stavidel žádné křiklavé přesuny nepřineslo, snad ještě kromě návratu Marka Giordana do rodného Toronta. Taky když se ohlédneme do minulosti, bombastické změny na poslední chvíli jen zřídka přinesly výsledek, jaký si jejich strůjci vysnili. 

V březnu 1980 New York Islanders našli poklad. Získali Butche Goringa, jednu z opor Los Angeles Kings. Patřil pak ke klíčovým postavám mužstva, jež čtyřikrát po sobě triumfovalo ve Stanley Cupu. Sbíral kolem bodu na zápas, byl nenahraditelný v oslabeních. Další generální manažeři se snažili mistrný tah napodobit ve víře, že budou mít podobně šťastný los. V roce 1991 Pittsburgh z Hartfordu přivedl v rámci hráčské šestisměny Rona Francise na místo druhého centra za Mario Lemieuxem. Penguins výrazně pomohl k zisku prvního Stanley Cupu, za rok vyhráli další. 

Většinou ale velikášské nákupy nezabraly a brzy ztratily své kouzlo. Když se v Chicagu na jaře 2016 chystali k dalšímu tažení za Pohárem, z Winnipegu se vrátil Andrew Ladd. Před svým odchodem pomohl Blackhawks vyhrát Stanley Cup už dvakrát. Potom se stal oporou Jets, dělal jim kapitána. Po jeho comebacku však Chicago ztroskotalo v prvním kole. 

Na jaře 2017 přišel obránce Kevin Shattenkirk za volbu v prvním kole draftu ze St. Louis do Washingtonu. V Capitals věřili, že se jim povedla málem krádež desetiletí. Vypadli ve druhém kole, americký bek po sezoně zamířil coby volný hráč do New York Rangers. St. Louis Blues však později výběr v draftu vyhandlovali s Philadelphií za Braydena Schenna, hlavního strůjce jejich vítězství ve Stanley Cupu 2019.

Ne každý najde zlaté dno. Týmy jsou obvykle postaveny kolem jádra hráčů, kteří dozrávají a rostou pod smlouvami, jež se vtěsnají pod platový strop. Před dvěma lety získala Tampa před uzávěrkou Barclayho Goodrowa ze San Jose, z New Jersey zase Blakea Colemana. Oba vyztužili třetí útok a výrazně se podíleli na obou triumfech Lightning v předchozích dvou letech. Něco podobného provedli letos New York Rangers příchodem Andewa Coppa a Tylera Motteho, Tampa zase přivedla z Chicaga Brandona Hagela a z Ottawy Nicka Paula, mimochodem střelce zlatého gólu z posledního šampionátu v Rize. Zdánlivě dílčí úpravy. Ale po play off se o nich může mluvit stejně nebo dokonce víc, než o velkém třesku kolem superhvězd.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud