Petr Adam
23. května 2016 • 17:58

Van Gaalova stopa? Nuda, nuda, nuda, pohár. To je na United málo

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív 26 let s Alexem Fergusonem a teď… Éra po trenérském mohykánovi, který usadil anglický velkoklub mezi absolutní špičkou, zůstává stále hodně rozdrobená. Naposledy si na Old Trafford vylámal zuby Louis van Gaal. I on se loučí s Old Trafford s velkými rozpaky. Sobotní triumf v Anglickém poháru na tom nic zásadního nemění.



Když Van Gaal přicházel, vnímala to řada fanoušků jako nadějný krok. V mnohém byl totiž protikladem prvního Fergusonova prvního nástupce Davida Moyese, pro něhož byl skok z Evertonu do role velitele v Divadle snů, jak se přezdívá stadion United, příliš velkým soustem.

Sebevědomý Van Gaal působil jako vyzrálejší osobnost s mnohem větším seznamem úspěchů. Jak se ukázalo, na sklonku trenérské kariéry už neměl dostatečný drajv, aby znovu nastartoval zasekávající se motor Rudých ďáblů. Dlouhou pauzu od klubového angažmá (naposledy skončil Van Gaal v dubnu 2011 v Bayernu) lze vnímat jako jednu z příčin, proč se nedokázal srovnat s náročností anglických dostihů o titul. Vždyť jeho triumf v Lize mistrů s Ajaxem Amsterdam patří do poloviny 90. let, bronzová medaile s Nizozemskem na MS 2014 ho na náročnou misi nemohla připravit.

2613231:gallery:true:true

Obstál ještě v úvodní sezoně, když dokázal vrátit United zpátky do Ligy mistrů. Právě skončený ročník byl z tohoto pohledu krokem zpátky. Až páté místo v Premier League, vyřazení v základní skupině Ligy mistrů, konec v Evropské lize v osmifinále proti Liverpoolu… Kromě toho řada drahých nákupů posil, které se ukázaly jako zklamání (především nejdražší hráč v historii britského fotbalu Angel di María).

Nejcitlivějším tématem byl v této sezoně herní projev. Tolik bezradných zápasů nároční fanoušci United už dlouho v podání svého týmu neviděli. Styl Manchesteru United? Především málo gólů v domácích zápasech, vánoční série osmi soutěžních zápasů bez výhry. Už tehdy to měl Van Gaal nahnuté.

Nuda, nuda, nuda a na konci Anglický pohár. Bylo jasné, že s takovou vizitkou má Van Gaal jen malou šanci dokončit smlouvu, která měla platit  ještě o rok déle. Teď už je to na Josém Mourinhovi , aby zkusil ukázat, že se ve stínu Fergusonova dědictví dá obstát.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud