Štěpán Filípek
14. ledna 2020 • 18:25

Operace Škoda a Hušbauer aneb Jak důstojně uhrát odchod idolů Slavie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě tváře neodmyslitelně spjaté s historickým vzestupem Slavie posledních let už nebudou u budování další etapy. Útočník Milan Škoda podepsal smlouvu na rok a půl s tureckým Rizesporem, Josef Hušbauer stráví jaro na hostování v německých Drážďanech. Provází to dojemná videa a vzkazy, ovšem právě tenhle příklad pěkně ukazuje, jak složitou disciplínou je odcházení fotbalistů s takovými zásluhami a obdivem fanoušků v hledišti (i v klubu samotném) a zároveň – krutě realisticky vzato – mizivou perspektivou v týmu usilujícím o nejvyšší mety.



Cosi jako „historickou úlohu“ obou jmenovaných netřeba šířeji osvětlovat, nicméně alespoň stručně si to bezpochyby zaslouží. Škoda je jediným pamětníkem časů, kdy se Slavia potácela v ligovém suterénu a nebyla daleko od toho, aby vypadla na dvorek mezi fotbalové haraburdí. Nouze málem vedla ke krachu.

Kapitán Škoda pomáhal svými góly na hřišti, za kouče Miroslava Koubka dokonce zaskočil jako stoper, a dočkal se záchrany, přerodu i nebývalého vzepětí. V sezoně 2016/17 se stal s Davidem Lafatou nejlepším ligovým kanonýrem, v předchozích ročnících končil těsně za ním. V červenobílém strávil celých osm let a na jeho počest se z tribun nesl chorál „Milan Škoda gól, Milan Škoda gól, Milan Škoda, to je šampión!“

Josef Hušbauer resuscitoval svou kariéru poté, co už se nehodil rivalské Spartě, a byl aktérem jednoho z nejpikantnějších přestupů tuzemských fotbalových dějin. Nejen skvělým přehledem, herní inteligencí a produktivitou si dokázal obměkčit a získat slávistické fanoušky, což nebylo vůbec samozřejmé.

Celkově štace v Edenu, jejž označil jako svůj domov, přebila tu na Letné. O jeho významu svědčí i fakt, že trenér Jindřich Trpišovský považoval za nutné promluvit si s ním na konci roku 2017 před podpisem své smlouvy se Slavií – chtěl se ujistit, že najdou společnou řeč.

Náročný kouč potřeboval mít Hušbauera i Škodu na své straně nejen na hřišti, ale i v šatně, kde platili za klíčový faktor. Právě v úvodní fázi Trpišovského angažmá, kdy ještě nebyly ani zdaleka všechny bitvy vybojovány, to byl podstatný předpoklad úspěchu. I vzhledem k tomu, jak si získali fanoušky a jaký kredit (a plat) jim dával klubový boss Jaroslav Tvrdík.

Škoda věděl... Jak moc úpěnlivě se čekalo?

I v tomhle ohledu se projevila Trpišovského mimořádná sociální inteligence, jež je jedním z pevných pilířů jeho úspěchu. Bylo při tom zřejmé, že vzhledem k jím preferovanému stylu hry a postupujícímu věku (Škodovi bude ve čtvrtek čtyřiatřicet, Hušbauerovi v březnu třicet) začne postupně příležitostí a minut pro oba hráče ubývat. Ač oba mají spoustu předností, limitoval je

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud