15. června 2018 • 12:06

Spor o protézy. Beznohému běžci z Odložilova memoriálu vymazali čas

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký beznohý běžec Blake Leeper přišel o svůj výkon, který zaběhl minulý týden na Memoriálu Josefa Odložila na pražské Julisce. Leeper tam sice vyhrál čtvrtku v parádním čase 44,42 sekundy. IAAF však vyzvala pořadatele, aby jeho čas vymazal z výsledků, protože jeho protézy odporují pravidlům.



Leeper, stříbrný medailista z čtvrtky a bronzový medailista z dvoustovky z paralympiády 2012 v Londýně, závodí v kategorii T43, stejně jako někdejší paralympijská superstar Oscar Pistorius . Minulé pondělí na Odložilově memoriálu Leeper vyhrál ve vynikajícím čase, kterým o víc než sekundu porazil českého šampiona Pavla Masláka a o 97 setin sekundy překonal nejlepší Pistoriův výkon. IAAF však poté vyzvala organizátory, aby Leeperův výkon vymazala z výsledkové listiny. Jeho protézy totiž neodpovídají pravidlům mezinárodního paralympijského výboru.

„V souladu s pravidlem IAAF 132.3 (b) musí být jeho výsledky vedeny zcela odděleně od ostatních atletů ve stejném závodě,“ uvedla IAAF.

Mezinárodní atletická federace odmítla Leeperův výkon zařadit do svých statistických databází a uložila pořadatelům Odložilova memoriálu, aby jeho výsledek vymazali z výsledkové listiny.

„Jeho výsledek bude uveden informativně pod čarou. Oficiálně se čas nebude počítat,“ vysvětlil ředitel mítinku Miroslav Ševčík.

Ke změně už došlo, Leeperovo jméno v oficiálních výsledcích chybí, vítězem se tak stal Maslák.

Detail protéz amerického běžce Blakea Leepera
Detail protéz amerického běžce Blakea Leepera

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud