Květoslav Šimek
26. května 2023 • 13:29

Bonus za světový rekord Tretry? Hvězdy ho mají. Můžu taky, bavil Stromšík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický mítink Zlatá tretra Ostrava (27. června) bude znovu našlapaný světovými jmény. Největší hvězdou 62. ročníku je švédský tyčkař Armand Duplantis, aktuální jednička světové atletiky. Organizátoři ohlásili další hvězdy: americký koulař Ryan Crouser, slovinský diskař Kristjan Čeh a čtvrtkařka Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky.



Světoví rekordmani Ryan Crouser a Armando Duplantis budou chtít i v Ostravě posunovat historická maxima. Crouser je olympijský vítěz i mistr světa, na Tretře startoval už dvakrát, drží rekord mítinku z roku 2020 (22,43 metrů). Změnil techniku a tvrdí, že hod přes 24 metrů je v jeho silách. Duplantis i Crouser ve smlouvách mají i slíbené bonusy za světový rekord. „Šetříme na ně,“ pousmál se Miroslav Černošek z pořádající agentury.

Jaké jsou konkrétní částky? „Záleží na dohodě s jednotlivými atlety,“ komentoval sportovní manažer Alfonz Juck. „Duplantis i Crouser ovšem chtějí mít bonusy ukotvené v dohodě. Taková je běžná praxe.“

Když to slyšel opodál sedící sprinter Zdeněk Stromšík, který bude na Zlaté tretře startovat na stovce, pohotově zareagoval: „Teď jsem se dozvěděl, že to lze dojednat. Můžu mít taky bonus za světový rekord?“

S úsměvem pak ale přece jenom doplnil, že on bude mít cíle skromnější. „Každý start na Zlaté tretře je pro mě událost a motivace sama o sobě. Ale když vedle vás běží borec s osobním rekordem 9,9 a je o třídu výš, tak je těžké se z toho nezbláznit a udržet techniku. Takže já budu hlavně pracovat na tom, abych se z toho nepos.al.“

Na letité rekordy Zlaté tretry budou chtít útočit diskař Kristjan Čech a čtvrtkařka Marileidy Paulinová. Maximum v disku drží od roku 1983 Kubánec Luis Delis (68,06 m), v běhu na 400 metrů je stále nejlepší Taťána Netoličková ze stejného roku (49,67 s).

Klasicky silné obsazení bude mít oštěp. I ředitel mítinku Jan Želený říká, že zejména jeho svěřenec Jakub Vadlejch předvádí na tréninku doslova neuvěřitelné věci. „Takové, co jsem neviděl u nikoho. Ani u sebe! Budou tady medailisté z olympiád i mistrovství světa, opravdu špičková podívaná,“ těší se Železný.

Vstupenky na Zlatou tretru jsou k dostání na stránkách www.zlatatretra.cz. Na ochozy jsou k mání za 50 korun, na hlavní tribunu za 1000 a 1500 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud