20. srpna 2021 • 12:59

Basketbalistky se o 15. EURO v řadě porvou s Nizozemskem či Běloruskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

České basketbalistky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, které se v roce 2023 uskuteční ve Slovinsku a Izraeli, utkají s Nizozemskem, Běloruskem a Irskem. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově. Kvalifikace začne letos v listopadu.



„Z mojí strany je s losem spokojenost. Už se těším, až se vrhneme do přípravy i s obměněným reprezentačním družstvem. Uvidíme, na co budeme mít, proto jsem ve vyjádřeních k síle skupiny opatrný,“ řekl v tiskové zprávě reprezentační trenér Štefan Svitek.

S Běloruskem se Češky utkaly v přípravě na letošní šampionát a zaznamenaly výhru 71:59 a porážku 54:57. Na mistrovství poté Bělorusky obsadily čtvrté místo. „Z prvního koše jsou přijatelnější soupeř,“ uvedl Svitek.

„Měli jsme možnost si proti nim letos v létě zahrát, tak víme, co nás bude čekat. Hrají rutinní basketbal založený na spolupráci hráček, které se dlouho znají. Uvidíme, jestli zkušené hráčky půjdou s týmem dále. Viděli jsme, že když v zápasech prostřídali, tak šla jejich kvalita dolů,“ dodal.

Nizozemsko se na ME naposledy kvalifikovalo v roce 1989, účast na letošním šampionátu mu však unikla jen o skóre. Irsko ještě na vrcholném kontinentálním turnaji nikdy nehrálo, v kvalifikaci Eurobasketu je poprvé.

„Nizozemsko to v poslední kvalifikaci mělo hodně těžké. Určitě jsou na vzestupu, je to nebezpečný tým, ale dá se s nimi hrát. Irsko je velká neznámá. V posledních letech zaznamenali úspěchy v mládeži, takže začali dobře pracovat i v ženském basketbale,“ uvedl Svitek.

Kvalifikace se odehraje ve třech oknech: letos v listopadu, v listopadu 2022 a v únoru 2023. Na šampionát postoupí vítězové deseti skupin a doprovodí je také čtyři nejlepší celky z druhých míst.

O těch rozhodne upravené pořadí, do kterého se celkům z osmi čtyřčlenných skupin nebudou počítat výsledky s posledním týmem tabulky. Pokud mezi postupujícími bude Slovinsko s Izraelem, projde na mistrovství pátý, respektive šestý celek z druhých míst.

Minulá kvalifikace se kvůli pandemii hrála formou uzavřených bublin, nyní se však podle regionálního ředitele mezinárodní federace FIBA Kamila Nováka pracuje na tom, aby se mohlo hrát i s diváky a klasicky systémem doma-venku.

Pokud se situace s koronavirem nezhorší, začnou Češky kvalifikaci doma proti Bělorusku a před fanoušky by se v soutěžním zápase představily poprvé od listopadu 2019. Ve druhém duelu listopadového okna nastoupí v Irsku.

České basketbalistky budou v kvalifikaci usilovat o postup na patnácté mistrovství Evropy za sebou. V posledních letech se jim však na závěrečných turnajích nedaří, letos a předloni obsadily shodně předposlední 15. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud