31. července 2022 • 21:18

Víc než jen sportovec. Zemřel Bill Russell (†88), legenda NBA i boje za lidská práva

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 88 let zemřel jedenáctinásobný vítěz NBA Bill Russell. O úmrtí bývalé hvězdy Bostonu Celtics informovala bez dalších podrobností na sociálních sítích rodina. Russell s Bostonem triumfoval v letech 1957, 1959 až 1966, 1968 a 1969. Poslední dva tituly přidal jako trenér, kterým se stal jako první černoch v hlavních amerických soutěžích.



Russell byl také velkým bojovníkem za práva Afroameričanů a v roce 1963 se ve Washingtonu účastnil pochodu, kde Martin Luther King vystoupil se slavným projevem „I have a dream“ (Mám sen).

Postavil se také za Muhammada Aliho, když slavný boxer odmítl narukovat a jít do války ve Vietnamu. „Bill byl mnohem víc než sportovec,“ uvedl v prohlášení komisionář NBA Adam Silver.

„Hodnoty jako respekt, rovnost a inkluze vtiskl do DNA ligy. Na vrcholu kariéry bojoval za lidská práva a sociální spravedlnost a ovlivnil tím řadu dalších hráčů, kteří ho následovali,“ dodal.

Russell byl v roce 1980 novináři zvolen nejlepším hráčem historie NBA, na kontě má také dvanáct účastí v Utkání hvězd. Pětkrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy. Jako hráč i trenér byl uveden do Síně slávy.

„Dnes jsme ztratili velikána. A i když Bill Russell byl obr, tak jeho odkaz jako hráče i jako člověka byl mnohem větší,“ napsal na twitteru bývalý americký prezident Barack Obama.

„Odpočívej v pokoji. Bill Russell byl velikán ve veškerém významu slova - jako sportovec, jako bojovník za lidská práva i jako altruista,“ přidala rovněž na sociálních sítích tenisová legenda Martina Navrátilová.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud