Ivo Pospíšil
1. května 2020 • 20:45

Druhá zámořská mise: Luboš Bartoň byl u skvostné šňůry. Ukáže se v NBA?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hráč kdysi na draftu NBA neuspěl. Teď však větří novou šanci. Coby pomocný asistent týmu Baylor mířil za úspěchem v NCAA, získal si respekt a chtěl navštívit i Dallas Mavericks či Houston Rockets… Pandemie koronaviru mu ale dobře rozjeté plány škrtla. „Situace je těžká pro všechny,“ ví Luboš Bartoň. Dál se tak soustředí na vedení reprezentace U18, jež má pro něj prioritu.



Bude to už osmnáct let od chvíle, co se s Jiřím Welschem přihlásil na draft NBA a napjatě sledoval, jak si tehdy týmy v Madison Square Garden vyberou. Jeho parťák v tom sítu tehdy zůstal, jako číslo 16 si ho zvolila Philadelphia 76ers. On však výběrem propadl.

Vydal se zpět do Evropy, hrál za Boloňu, Virtus Řím, v roce 2010 se dokonce stal s Barcelonou druhým Čechem, který vyhrál Euroligu, a nyní vyhlásil další pokus, jak se na druhé straně Atlantiku prosadit. Tentokrát už ale jako člen realizačního týmu.  

„Vypadalo to nadějně,“ přiznal Luboš Bartoň, když měl vyprávět o posledních měsících, v nichž se stal jedním z pomocníků trenéra Scotta Drewa u univerzitního týmu Baylor v NCAA. Měli skvělou sezonu, v jeden čas vyhráli 23 duelů v řadě a zdálo se, že během „March Madness“ zaútočí na Final Four a titul. Jenže… „Koronavirus bohužel naplnění tohoto snu zabránil,“ litoval Bartoň.

Luboš Bartoň

Narozen: 7. dubna 1980 (40 let)

Výška/váha: 202 cm/104 kg

Aktivní kariéra: 1996 – 2016

Největší úspěchy: vítěz Euroligy (2010), Hráč roku MCC (2002)

Aktuální pozice: trenér reprezentace U18

Plány byly velké a sahaly dál i do samotné NBA, ale sešlo z nich.

„Čekám na příležitost, uvidíme, co bude. Není to teď pro nikoho jednoduchá doba. Určitý kontakt s NBA ale mám a původně jsem si myslel, že po sezoně navštívím třeba Spurs, Mavericks, Rockets nebo Nuggets,“ nechal se slyšet Bartoň. „Mou první volbou ale dál zůstává NCAA, a to i proto, že během léta bych si mohl teoreticky udržet post trenéra reprezentace U18 a být stále v kontaktu s českým basketem, o což mám i do budoucna zájem,“ upřesnil.

Už takhle jde však od bývalého basketbalového ostrostřelce o pořádný počin. Sám dřív uspěl na univerzitě Valparaiso a po skončení aktivní kariéry trénoval i mladíky v Barceloně. Přesto poté, co se jako jeden z asistentů podílel i na šestém místě české reprezentace na posledním MS, vyrazil do USA tak trochu na vlastní pěst.

„Navštívil jsem pár týmů z NCAA, byl jsem na Bradley, samozřejmě také ve Valparaisu a zastavil se i v klubech NBA – v Chicagu, Indianě a Minnesotě. Nebyly to však oficiální pohovory, spíš jsem poznával lidi a oni poznávali mě. Taky jsem si udělal lepší obrázek o práci na univerzitě a v NBA, kde bych případně musel začínat úplně dole,“ vysvětlil Bartoň.

Jako Evropanovi mu šlo něco k duhu, ale aby získal v elitní soutěži místo ve vyšších patrech, musel by v USA pracovat řadu let, a to i na specifických rolích. „Pro Evropana to není právě jednoduché, jinak by nás tu bylo víc,“ usmál se český zástupce. A to se týká i univerzitní NCAA, kde je trenérská pozice o tom, že potenciální kandidát musí zůstat v systému dál.

„I když Evropanů působí v NCAA spousta, většina po dostudování na škole nezůstává a jde zpátky do Evropy, nebo prostě hraje profesionálně. Já dostudováno měl, což mi pomohlo dostat se na Baylor jako grand assistant, to znamená, že jsem byl brán v podstatě jako student. Jen tak jsem mohl u týmu fungovat. Nebyl jsem klasický asistent, ale jakýsi pomocník realizačního týmu,“ vyložil Bartoň, jakou roli u Drewa, jenž byl před 17 lety asistentem ve Valparaisu, měl.

Jiří Welsch a Luboš Bartoň po společné rozlučce s kariérou.
Jiří Welsch a Luboš Bartoň po společné rozlučce s kariérou.

Jeho úkoly však postupně vykrystalizovaly v práci s hráči na hřišti, mentoring nebo individuální činnosti. Později pomáhal i se skautingem a přispěl řadou strategických systémů, například při výhozu pod košem soupeře. „To se mělo využít v play off,“ pousmál se hořce nad další promeškanou příležitostí Bartoň.

Ať tak či onak, Baylor nakonec zanechal dojem a experti ho řadí vysoko i v příští sezoně. Z této univerzity se naposledy dostali do NBA třeba Taurean Prince nebo Ekpe Udoh a letos z ní míří na draft dvojice MaCio Teague a Jared Butler. Je to však specifické prostředí. Už jen tím, že sídlí ve městě Waco, jež se do novin dostalo i tím, že zde před 27 lety byla na kopci nad městem obléhána náboženská sekta davidiánů a útok americkými ozbrojenými složkami za pomocí tanků si vyžádal téměř 80 mrtvých. „Víra je velkou součástí života školy a je to cítit na každém kroku. Hlavně trenér Drew, který mě kdysi rekrutoval do Valparaisa, si na víře hodně zakládá,“ poznamenal Bartoň.

V USA zůstane minimálně do půlky května. Díky tomu tak může být blíž nejstaršímu synovi, který dlouhodobě žije v Chicagu, i vyhlížet další kroky NBA, jež stále uvažuje o restartu. Svou šanci na to chytit se v ní nebo v NCAA bývalý kapitán české reprezentace v žádném případě nevzdal. „Jako Evropan a bývalý hráč euroligových klubů mám velkou výhodu na poli skautingu zahraničních hráčů. Musím ale udělat další krok, abych se tu mohl usadit, a to je podepsat někde kontrakt,“ dodal odhodlaně.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud