8. dubna 2024 • 15:40

Bizarní pohár končí. Místo „erotické pomůcky“ má basket nový klenot

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiašedesát centimetrů vysoký, patnáct kilo těžký. A naprosto unikátní vyrobený metodou 3D tisku. Takový je nový pohár pro šampiony basketbalové KNBL, jenž nese jméno nejlepšího českého basketbalisty 20. století Jiřího Zídka staršího. Číslo deset odpárané ze zápasového dresu legendy je vloženo do konstrukce míče jako talisman.



V lepším případě se mu říkalo pilulka, v horším ho někdo připodobňoval k erotické pomůcce. Každopádně starý pohár pro šampiony basketbalové Kooperativa NBL proslul coby jedna z nejbizarnějších sportovních trofejí. Dny výtvoru studentů Milana Knížáka už jsou však po devíti letech ve službě sečteny.

U příležitosti 100. výročí basketbalu v Československu se na scéně objevuje nová trofej pro mistry KNBL. Výsledkem víc než ročních příprav a plánování je první sportovní trofej v Česku vyrobená metodou 3D tisku. Pojmenovaná je po Jiřím Zídkovi starším, členu síně slávy mezinárodní basketbalové federace FIBA.

„Chtěl bych poděkovat za celou rodinu. Pokud se táta dívá seshora, je to pro něj určitě velká čest,“ děkoval syn Jiří Zídek mladší, první český basketbalista v NBA.

Jak vznikala nová trofej pro českého basketbalového mistra, která nese jméno Jiřího Zídka?
Jak vznikala nová trofej pro českého basketbalového mistra, která nese jméno Jiřího Zídka?

„Věříme, že nám tato trofej přinese přesah mimo basketbal i sport. Zapadá do vznikající strategie sledující moderní trendy ve společnosti a ve sportu,“ prohlásil předseda představenstva Asociace prvoligových klubů Tomáš Kotrč.

Pohár navrhl český architekt, designér a umělec Petr Vacek. Vyrobila ho PrusaLab ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Trofej spojuje tři motivy: míč, koš a kruh. Míč je symbolem hry, koš představuje vítězství a kruh znázorňuje týmového ducha. Na pigment míče bylo použito i čtyřiadvacetikarátové zlato. Na podstavci trofeje je místo pro 10 ligových šampionů, v případě potřeby lze připojit další patro podstavy.

Ač pohár s letící síťkou působí křehce, jedním ze zadávacích kritérií byla mechanická odolnost. A té tvůrci podle Ondřeje Kašpárka z PrusaLab dosáhli. „Sice jsme ji netestovali házením z patra našich kanceláří, ale bujaré oslavy by měla přežít.“

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud