7. října 2020 • 11:30

Bizarní nehoda na Giru! Helikoptéra odvála bariéru do cesty cyklistům

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeli do cíle etapy a najednou se jim do cesty postavila bariéra. Nešlo o ledajakou překážku, ale opravdu o plůtek běžně lemující cílovou rovinku cyklistických závodů. Jeden jezdec při pádu ztratil vědomí a byl převezen do nemocnice, druhý vyvázl s lehčím poraněním. Na vině je podle všeho televizní helikoptéra, která letěla příliš nízko a zvedla vítr.



Nehod s postranními bariérami při cyklistických závodech už byl nespočet. Většinou však o ně či jejich vyčnívající nožky jezdci zavadili při těsném průjezdu. Při dojezdu úterní 4. etapy na Giru d´Italia se jim však zábrana z ničeho nic postavila do cesty.

„Bariéra přiletěla do skupiny, ve které jsem jel do cíle, odnikud. Já sám mám naštěstí jen drobné rány na prstech,“ popsal situaci jeden z přímých účastníků Etienne van Empel z týmu Vini Zabú-Brado-KTM.

Právě jeho a stájového kolegu Luku Wackermanna ukazovaly televizní záběry, jak leží na zemi zhruba 800 metrů před cílem. Wackermann byl zamotaný v plachtě s reklamou, která byla původně umístěna na plůtku, a nehýbal se. Van Empel se ještě posbíral a dojel do cíle, jeho týmového parťáka museli odvézt do nemocnice.

Cyklistům se na Giru postavila do cesty bariéra
Cyklistům se na Giru postavila do cesty bariéra

„První zpráva z Fakultní nemocnice v Messině říká, že Wackermann utrpěl otřes mozku po poranění hlavy, zlomeninu nosních kostí, vícečetném zhmoždění v obličeji a v lumbosakrální (bederní) zóně, zhmoždění rtů, tržné rány na levém obočí, bradě a pravém koleni, pohmožděniny rukou a nohou. Je také podezření na zlomeninu v oblasti bederní, kvůli které podstoupí ještě další den nové rentgenové vyšetření,“ zaznělo v úterý večer v týmovém prohlášení.

Ještě v úterý v noci ale posílal Wackermann prostřednictvím týmového Twitteru vzkaz a úsměv svým fanouškům, že má sice hodně odřenin a pohmožděnin, ale je při vědomí. Noc na středu pak strávil v nemocnici, kde měl ráno podstoupit další vyšetření.

Ačkoliv je to hodně neobvyklé, na vině celé této nehody je podle všeho televizní helikoptéra. Zástupce organizátorů závodů RCS Sport totiž řekl specializovanému webu Cyclingnews, že bariéry na okraji silnice byly svázané k sobě a byl slabý vítr, což naznačuje, že za vše může helikoptéra stanice RAI.

Sportovní ředitel Vini Zabù Francesco Frassi uvedl, že příčina musí být ještě pořádně vyšetřena, ale uklidnil, že nejhorší obavy týmu ze zranění Wackermanna byly vyvráceny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud