Romana Barboříková
18. května 2022 • 10:15

Kuriózní zranění: zátka od šampaňského do oka vyřadila vítěze etapy z Gira

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapsal se do historie, když jako první Afričan tmavé pleti v úterý ovládl etapu na Giro d´Italia. Biniam Girmay se ale nejspíš zapíše do pamětí fanoušků i jiným činem. Při otevírání šampaňského na stupních vítězů ho zátka trefila přímo do oka a on musel po etapě do nemocnice. Ve středu ráno bylo potvrzeno, že stájový parťák Jana Hirta kvůli kurióznímu zranění nenastoupí do středeční 11. etapy a celkově na Giru končí.



Je to velký talent nejen eritrejské, ale africké cyklistiky vůbec. Biniam Girmay to dokázal už na klasice Gent-Wevelgem, kterou vyhrál v březnu, a potvrdil v úterý, když na Giro d´Italia přespurtoval i Mathieu van der Poela a dojel si jako první Afričan tmavé pleti pro etapový triumf.

„Je to neuvěřitelné. Od samého začátku jsme cílili na to vyhrát etapu, věděl jsem, že když to dokážu, zapíšu se do historie. Jsem první černý Afričan, který ovládl etapu na Grand Tour,“ sypal ze sebe šťastný dvaadvacetiletý talent.

Jenže za pár okamžiků mu toto skvělé rozpoložení trochu paradoxně pokazily stupně vítězů. Když totiž na pódiu otvíral šampaňské, tak jako to dělá vítěz každé etapy, zátka ho nešťastně trefila do levého oka. V televizních záběrech to sice zvlášť dramaticky nevypadalo, Eritrejec se stále usmíval, jen už měl oko stále přivřené.

Po etapě ho týmoví doktoři odvezli do nemocnice na vyšetření. „Měl krvácení v přední komoře oka. To sice neohrožuje oko samotné, ale je potřeba to hlídat, prozradil lékař týmu Intermarché-Wanty-Gobert belgické stanici Sporza. Po poradě s trenérů a doktorů se nakonec rozhodlo, že dvaadvacetiletý Afričan na letošním Giru končí.

„Aby se minimalizovalo riziko rozšíření krvácení a nitroočního tlaku, důrazně doporučujeme vyvarovat se fyzické aktivity. Naší prioritou je úplné zhojení zranění, a proto jsme se společně s jezdcem a sportovním vedením rozhodli, že se Biniam na startu jedenácté etapy neobjeví,“ uvedl týmový lékař Piet Daneels.

Podle sportovního ředitele Valeria Piva je Girmayův konec na Giru velkou ztrátou, zároveň si ale uvědomuje, že zdraví jezdce je přednější. „Rady lékařského týmu jsou jasné a zdraví Biniama je naší prioritou. Zůstávám však optimistou, protože celý tým dělá od začátku závodu výborný dojem. Například Rein Taaramäe na Etně dokázal, že můžeme být v mixu na vítězství v etapě, stejně jako loni. V každé z dalších etap se budeme snažit chopit příležitostí,“ řekl šéf stáje Intermarché-Wanty-Gobert.

Girmay je prvním cyklistou týmu, v jehož barvách je na Giru také Čech Jan Hirt, který letos na italské Grand Tour vyhrál etapu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud