Jiří Punčochář
11. července 2016 • 05:00

Sagan vrací pomoc Kreuzigerovi. Více podpory od týmu však chybí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brutální déšť s kroupami bičoval andorské silnice, po nichž se šplhali do kopce královské etapy pyrenejské části Tour de France ti nejlepší z nejlepších. Roman Kreuziger na ně mírně ztratil, v celkovém pořadí je stále těsně za hranicí elitní desítky. Zásadní zpráva dne pro něho ale zní: Alberto Contador odstoupil. Nese to s sebou bohužel víc komplikací než užitku.



Na začátku Tour de France pomáhal Roman Kreuziger slovenskému mistru světa Peteru Saganovi do žlutého dresu. Vyvážel ho do kopce, pracoval na předních pozicích. V pyrenejských horách, kde peloton ukončil první třetinu letošního ročníku a dnes tam stráví první volný den, přišel čas na revanš.

V brutální 9. etapě s vrcholem v Andoře to byl Sagan, kdo se vymačkal pro kamaráda. S Kreuzigerem zůstal až pod poslední kopec, kde se odpojil a nechal českého vrchaře jeho osudu.

VŠE O TOUR DE FRANCE ČTĚTE ZDE >>>

Český jezdec byl znovu nejlepším z týmu Tinkoff a ve druhé polovině etapy už i formálně lídrem stáje, protože její největší osobnost Alberto Contador během etapy vzdal. Opět dokázal zdatně figurovat ve skupině favoritů, odpadl z ní až v samotném závěru. To se vedro ze začátku etapy změnilo v chlad a déšť nad Andorou přešel v liják a krupobití. Tam český cyklista ztratil 42 sekund.

„Měl jsem toho poměrně dost a pondělní volno přijde vhod. Mrzí mě, že jsem nezůstal lépe postavený vepředu, ale bohužel to nešlo. Vydal jsem svoje maximum a musím být spokojený s tím, co je. Tour je ještě dlouhá a budu bojovat dál,“ řekl ve svém prohlášení Kreuziger.

Saganova pomoc nestačí

Saganova pomoc byla pohříchu jediná výraznější, které se mu v dosud nejtěžší etapě Tour de France i jako nejvýš postavenému muži Tinkoffu dostalo. Rafal Majka jede svůj vlastní závod o zisk puntíkatého dresu, kvůli čemuž se dál držel v únicích, a další jezdci ještě v prvních sto kilometrech kroužili kolem Contadora, který nakonec svůj marný boj se zraněními a horečkou vzdal, nastoupil do týmového auta a Tour zabalil. Kupředu za Kreuzigerem už se nikdo z nich nevydal…

„Posledních pět dní nebylo dobrých. Náš kapitán se trápil a my jsme museli být kolem něho. Abych řekl pravdu, je to teď úleva. Alberto pojede domů a bude se připravovat na podzim na Vueltu,“ uvedl majitel týmu Oleg Tiňkov.

Cíle nyní stanovil následující: pokusit se vybojovat puntíkatý dres (nejlepší vrchař) pro Majku a zelený dres (nejlepší sprinter) pro Sagana. Plus se zaměřit na vítězství v některých etapách.„Rafal je bojovník. Necítí se úplně nejlépe, protože byl dva dny po sobě v náročném úniku, ale podal dobrý výkon. Doufám, že puntíkatý dres bude mít,“ uvedl Tiňkov.

Kreuziger zůstane sám

O Kreuzigerovi, jemuž patří 12. příčka průběžného hodnocení, se nezmínil. Je to zklamání, odpovídá to však průběhu posledních dnů. Sportovní ředitelé Tinkoffu i Contador osobně od pátečního večera opatrně připouštěli, že Španěl nebude schopen dostát předsevzetí a jet na Tour o první místo, a zároveň postupně uvolňovali ruce jeho superdomestikovi.

„Alberto řekl Romanovi, že může jet sám na sebe, protože Roman potřebuje nový kontrakt (Tinkoff po sezoně končí) a že pokud on se bude cítit velmi špatně, může Roman jet svůj závod,“ tvrdil Steven de Jongh, sportovní ředitel týmu.

Odpovídající pomoc nicméně náhradnímu lídrovi už nepřidělil. A jak to vypadá, ani se k tomu neschyluje. Kreuziger si v boji o elitní desítku celkového pořadí, o níž sní a která je v jeho silách, bude muset pomáhat sám.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud