8. července 2017 • 20:30

Kreuziger měl etapu natrénovanou, ale utekl mu spurt. Mohl být třetí

Autor: tej, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pořadí osmá etapa letošního ročníku Tour de France potrápila spoustu jezdců, i vítěz dojížděl v obrovských bolestech. Náročná trasa však seděla českému jezdci Romanu Kreuzigerovi. Ten si ji cvičně zajel ještě před závodem a věřil si i na lepší umístění. „Mohl jsem být i třetí,“ vyprávěl poté, co dojel na pátém místě. Jenže se závěrečným spurtem už ani vlastně nepočítal.



Tým ORICA-SCOTT, za který jezdí i český cyklista Roman Kreuziger , neponechal první horskou etapu Tour náhodě a ještě před závodem vyslal své tři závodníky, aby si ji cvičně znovu projeli. „Vzali jsme Romana Kreuzigera, Damiena Howsona a Estebana Chavese, aby znovu zkontrolovali trasu 8. etapy. Simon Yates je s trasou také obeznámen, v této oblasti poslední roky tráví část svého tréninku,“ hlásil tým na své facebookové stránce těsně před startem.

A vynaložené úsilí se jim vyplatilo. Kreuziger dojel pátý, Chaves jednadvacátý a Yates dokázal znovu udržet bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce závodu. „Páté místo jsem určitě neočekával, ani jsem nespurtoval naplno,“ přiznal. K pátému místu se dostal trochu jako slepý k houslím. Do cíle dojížděl v početné skupině favoritů a přibližně 400 metrů před cílem se před ním neočekávaně otevřela cesta. „Neměl jsem ani ruce dole, nešel jsem do klasického sprintu s rukama za páky,“ vysvětlil, že byl z nečekané příležitosti zaskočený.

„Škoda, v tom zmatku jsme neměli přehled, kolik lidí je vepředu,“ vysvětloval po závodě. A dodal, že mohl mít ještě lepší umístění. „Možná kdybych začal spurtovat dřív, tak jsem mohl skončit třetí. To je ale všechno kdyby a na to se nehraje,“ prohlásil.

Roman Kreuziger si společně s týmovými kolegy vyzkoušel trasu osmé etapy ještě před samotným závodem
Roman Kreuziger si společně s týmovými kolegy vyzkoušel trasu osmé etapy ještě před samotným závodem

Kreuziger se díky skvělé jízdě posunul i v průběžném hodnocení, nyní mu náleží 24. pozice a na lídra Chrise Froomea ztrácí necelé tři minuty. Do nedělní náročné etapy ovšem bude vstupovat s respektem. „Myslím, že se dneska hlavní lídři snažili pošetřit a neukázali před zítřkem všechny karty. Zítra očekávám válku,“ řekl jednatřicetiletý cyklista, který je na slavné Tour de France již poosmé.

Vzhledem k nedělní náročné trase také poodkryl taktické šachy. „Vepředu jsme byli ve třech a našeho mladého (Damiena Howsona) jsme nechali pošetřit s výhledem na neděli, proto tedy odpadl dřív, aby měl nějakou energii navíc. Taky hlavní lídři se snažili šetřit, aby neodkrývali svoje karty. V neděli očekávám, že už i Howson bude víc vepředu, aby nám pomohl. Podstatné je, že Yates (6. místo, ztráta 43 vteřin) je na tom velmi dobře a na neděli se můžeme těšit,“ zmínil český závodník.

Calmejanův triumf podle jeho mínění umožnil i pád v týmu Sky, kde Geraint Thomas skončil v balících slámy a také Chris Froome nakrátko vyjel ze silnice na trávník. „Kdyby tyhle technické problémy v jedné ze zatáček neměli, kvůli čemu se zpomalilo, možná jsme ten únik ještě dojeli. Takhle se to nepovedlo. Jinak lidi ze Sky kontrolovali tempo, a jeli ho tak úmorné, že postupně odpárávali spoustu jezdců,“ všiml si Kreuziger.

Vše o Tour de France najdete zde>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud