12. července 2018 • 10:25

Svorada chválí spurtera Sagana: Na Tour není nikdo, kdo by s ním soupeřil

Autor: tej, ON
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni byl z Tour de France kontroverzně vyloučený po pádu Marka Cavendishe, který mu dávali za vinu, tentokrát si nehodlá nechat zelený trikot sebrat. Peter Sagan v letošním ročníku slavného závodu řádí a není k zastavení. O jeho kvalitách má jasno i Ján Svorada, bývalý závodník, trojnásobný mistr republiky a vítěz tří etap na Tour. „Sagan předvedl perfektní formu, skvěle si vše pohlídal, celý závěr a zaslouženě zvítězil,“ složil slovenskému cyklistovi poklonu.



Ardenská klasika. Takovou přezdívku si vysloužila pátá etapa letošního ročníku Tour de France, která končila stoupáním do kopce. A stejně jako v předchozích ročnících, i letos slovenský sprinter Peter Sagan dokázal, že v ní nemá konkurenta. „Průběh etapy se dal očekávat. Únik, který byl kontrolován, sjeli jezdci před cílem. Myslím, že i v závěru se prosadili favorité. Bylo to spíše pro klasikáře než pro vyložené sprintery,“ okomentoval včerejší etapu Svorada.

Jelikož kvůli horečkám do páté etapy nenastoupil loňský držitel zeleného trikotu Michael Matthews, zbyl Saganovi jako hlavní soupeř Fernando Gaviria. Ten ho dokázal porazit už ve dvou závěrečných spurtech a v průběhu páté etapy ho obral o bod na sprinterské prémii. Přesto boj o další etapovou výhru před cílem vzdal.

„U Gavirii se ukázalo, že má na tento typ dojezdů ještě čas. Přeci jenom ještě nemá dostatečnou silovou vytrvalost. Možná za pár let by to mohl být závodník, který to bude zkoušet podobně jako Sonny Colbrelli. Ale zatím je opravdu ještě dost mladý a soupeři mají pro tento typ dojezdu více sil,“ všiml si bývalý závodník.

Podle něj udělal Gaviria dobře, když se nesnažil v páté etapě bojovat až do konce. „Zvolil vlastně možnost odpočinout si a soustředit se na některý z dojezdů, který mu bude bližší. A jeho tým tam měl protentokrát Gilberta a Alaphilippea, takže bylo vidět, že zvolili tuhle kartu. Gilbert nastoupil v podstatě hned na začátku stoupání. Pokud by to nevyšlo, byl tam pořád Alaphilippe, který mohl spurtovat. Quick-Step Floors měl tedy jasnou taktiku,“ prozradil.

Podle Svorady ale Gaviria zelený trikot nevyhraje, na Sagana totiž podle něj letos nemá nikdo. „Peter nemá prakticky žádného konkurenta. Pokud se nestane nic dramatického jako pokles kondice, tak v tuto chvíli není nikdo, kdo by s ním soupeřil. Protože v pelotonu v současné době není takhle komplexní závodník, který by mohl sbírat body v dojezdech po rovině i do kopce,“ má jasno Svorada.

Peter Sagan a Ján Svorada
Peter Sagan a Ján Svorada

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud