12. července 2018 • 21:45

Vloni na Tour po nárazu do skály mohl zemřít, letos Martin všem ujel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř do roka a do dne si smolný zážitek z Tour vynahradil irský cyklista Dan Martin. Předvedl totiž skvělý výkon v šesté etapě, když se dokázal utrhnout od pelotonu kilometr před cílovou čarou a své prvenství precizně ubránil. Minulý rok přitom na Tour málem zemřel, když přilbou narazil do skály.



Návrat s pompou. I vloni absolvoval Tour de France se značnou dávkou štěstí. Tehdy však štěstěna napomohla tomu, že Dan Martin nepřišel o život. Čtvrteční úspěch byl mnohem příjemnější, po skvělém úniku kilometr před cílem si totiž irský cyklista stáje UAE Team Emirates připsal etapové vítězství.

„Že se mi znovu podařilo vybojovat etapu na Tour de France, je skvělý pocit,“ neskrýval nadšení jednatřicetiletý jezdec, jenž zopakoval úspěch z roku 2013. „Do útoku jsem dal všechny síly, kterých jsem měl překvapivě dost. Nohy byly v pohodě a jely pořád dál a dál. Nedokážu si to vysvětlit, asi adrenalin. Navíc jsem se docela obával protivětru a do poslední chvíle jsem nevěřil, že bych mohl vyhrát.“

Pro Martina je vítězství velikým zadostiučiněním s ohledem na minulý ročník „Staré dámy“, kdy málem přišel o život. V devátém dějství mu tehdy podrazil kolo padající Richie Porte a oba narazili hlavou do skály u silnice. Díky helmě však Martin havárii přečkal ve zdraví, znovu usedl na kolo a dojel na neuvěřitelném devátém místě.

„Byl to šílený den. Je až neuvěřitelné, že jsem se dokázal dobře odrazit a dojet relativně v pořádku,“ zhodnotil následně situaci na sociálních sítích.

Irský jezdec tehdy navíc během jedné etapy upadl dokonce dvakrát a závod musel dojíždět na vypůjčeném kole. „Měl jsem štěstí, když havaroval Geraint Thomas, protože se jeho kolo dotklo mých řídítek, ale štěstí vyprchalo a já se nedokázal vyhnout Richiemu. Pod těmi stromy to bylo kluzké, ujelo mu zadní kolo, vjel na trávu a tvrdě narazil. Neměl jsem kam uhnout,“ vysvětloval Martin po dojezdu.

Daniel Martin se v závěru etapy dostal velmi brzy do úniku, přesto dokázal vedení udržet
Daniel Martin se v závěru etapy dostal velmi brzy do úniku, přesto dokázal vedení udržet

Ve čtvrtek si naopak užíval etapového vítězství v Tour po dlouhých pěti letech, mezi tím skončil čtyřikrát na bolestivém druhém místě.

„Vloni měl Martin smůlu, letos mu to vyšlo. Dokázal vyhrát, takže si myslím, že jeho morálka je na dobré úrovni a že se byl schopný s problémy, co měl, vyrovnat,“ hodnotí uznale Ján Svorada, vítěz tří etap Tour. „Je to největší akce roku, největší psychický tlak na jezdce, potřeba jezdit vepředu. Vždy, i za mě, první etapy znamenaly hodně pádů. Všichni jsou nervózní a to s tím souvisí. Je to jen o jezdcích, nakolik jsou ochotní a schopní riskovat. Každý se s tím musí nějak srovnat a poprat se s tím.“

Žlutý trikot pro vedoucího jezdce průběžného pořadí včera udržel Belgičan Greg Van Avermaet, který dojel do cíle na dvanácté příčce se ztrátou tří sekund na vítěze, stejně jako favorité na celkové prvenství Brit Geraint Thomas, Australan Richie Porte a Ital Vincenzo Nibali. Obhájce loňského vítězství Brit Chris Froome byl o další dvě sekundy pomalejší.

V průběžném pořadí má Van Avermaet třísekundový odstup na Thomase. Ztráta Porteho, Frooma a Nibaliho činí zhruba jednu minutu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud