26. července 2018 • 21:10

Zraněný Sagan na Tour statečně bojuje: Bolí mě všechno, ale zvládnu to

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zelený trikot už má sice jistý, cesta do Paříže ho bude ale ještě hodně bolet. Slovenský spurter Peter Sagan v průběhu sedmnácté etapy Tour de France havaroval a narazil do skály. Do cíle dojel celý sedřený, zlomeninu naštěstí žádnou nemá. I přes zranění dokázal o den později dojet na parádním osmém místě, i když přiznal, že to lehké nebylo. „Mohlo to být horší. Všechno mě bolí, ale pořád jsem šťastný, že mohu pokračovat v závodě,“ řekl v cíli.



Nejslavnější cyklistický závod Tour de France bolí. To potvrdí snad každý, kdo si ho vyzkoušel. A nejde jen o zranění z pádů, trpí i nohy a po nekonečně dlouhých stoupáních i psychika.

Do Paříže nedojede řada cyklistů. Někteří museli odstoupit vinou zranění, jiní nezvládli náročné tempo, které peloton nasadil. Přesto se najde hned několik bojovníků, kteří zatli zuby a pokračují i v bolestech.

Zářným příkladem je texaský cyklista Lawson Craddock, který si v první etapě zlomil lopatku a úspěšně v závodě pokračuje. O něco lépe je na tom slovenský cyklista Peter Sagan. Ten žádné zlomeniny nemá, přesto ho středeční pád hodně bolel. O to víc, že o zelený trikot může přijít už jen v případě, že do Paříže nedojede. „Můj fyzický stav je o něco horší, ale využil jsem toho, abych si užil závod z trochu jiného pohledu,“ přiznal.

Že to pro něj není jednoduché, bylo jasné hned, Slovák však na sobě nedal nic znát. Že rázem přišel o zbytky sil, mohli diváci poznat až v závěrečném spurtu, kdy se nedral dopředu a dojel na osmém místě. Už ale jen to, že byl i po pádu mezi první desítkou, hovoří za mnohé. Sagan je bojovník, kterého jen tak nepotkáte. „Byla to opravdu bolestivá jízda, ale o něco lepší, než včera. Nemůžu si stěžovat, protože jsem pořád v závodě,“ uvědomuje si.

Na letošním ročníku vybojoval už tři etapové výhry, teď však myslí jen na jediné. Vydržet až do konce, i když to bude ještě hodně bolet. Před sebou má totiž ještě královskou etapu včetně obávaného výšlapu na Tourmalet.

„Cílem je dokončit Tour de France, přežít horské etapy a dojet do Paříže. Sobotní časovka bude v pohodě. Velkou výzvou jsou páteční hory. Nebojím se ničeho, ale vím, že budu trochu trpět,“ tvrdí.

Brit Geraint Thomas oslavuje žlutý trikot po 18. etapě Tour
Brit Geraint Thomas oslavuje žlutý trikot po 18. etapě Tour

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud