29. července 2018 • 04:58

Líbající hostesky na Tour řeší v Americe. Ptali se i českého sponzora

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z drtivé většiny velkých cen ve formuli 1 zmizely, stejně i z dalších velkých cyklistických závodů, jako je Vuelta nebo australská Tour Down Under. Jenže na Tour de France se nic nemění. I tento ročník hostesky na vysokých podpatcích pomáhaly předávat ceny nejlepším jezdcům a odměnily je polibkem. Zavedená praxe se řeší v článku listu New York Times, který oslovil i přední sponzory závodu včetně české automobilky Škoda.



Jako hlavní kritička současných pořádků vystupuje bývalá britská cyklistka Emma Pooleyová. „Lidé na pódiu by měli ceremoniál udělat vznešený a okouzlující. Nechápu, co s tím má dělat, jakého pohlaví jsou,“ staví se proti.

Mluvčí Tour Fabrice Tiano odmítá, že by ředitel Christian Prudhomme zvažoval jakoukoliv diskuzi o změnách. „Během mužských závodů máme na pódiu ženy, při ženských závodech je to naopak,“ vysvětlil.

I to však Pooleyová odmítá a připomíná, že ženský závod při Tour má formu jednodenního závodu, který je přidružený k jedné mužské etapě. „Dovedete si představit, že by na newyorském maratonu předávali mužům trofeje pouze ženy a běžkyně by závodily jinde a měly by pouze pětikilometrovou trať?“ ptá se.

Faktem je, že se změnil výběr hostesek. Dřív pocházely z měst, kde konkrétní etapy končily, nyní je vybírají modelingové agentury na základě zadání od hlavních sponzorů. Většina z nich jsou vysokoškolské studentky a mluví víc jak jedním jazykem. Jakkoliv mají zakázané další kontakty s cyklisty zakázané, Američan George Hincapie mezi nimi našel manželku.

NY Times zkoumaly, zda-li je právě mezi sponzory vůle změnit zavedenou praxi s kráskami u stupňů vítězů. A výsledek? Velcí světoví hráči jako Coca Cola již spolupráci s Tour opustili, nyní je hlavním partnerem francouzská banka a pojišťovna Crédit Lyonnais. Její stanovisko: současná pravidla podporuje. Stejnou otázku položili také automobilce Škoda, česká firma ji nechala bez komentáře.

I Pooleyová, která nyní pracuje jako televizní komentátorka, cítí, že tlak na změnu není dostatečný. „Mají nejlepší cyklistický závod na světě a funguje dobře. Proč by dělali něco jinak?“

Nohy Petera Sagana a nohy hostesek při slavnostním ceremoniálu po jedné z etap Tour de France
Nohy Petera Sagana a nohy hostesek při slavnostním ceremoniálu po jedné z etap Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud