2. července 2019 • 17:45

Po 12 letech bez Tour de France! Kreuzigerova stáj nenominovala Cavendishe

Autor: mck, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rád by překonal rekordních 34 etapových prvenství Eddyho Merckxe na Tour de France. Letos však k tomu Mark Cavendish nedostane příležitost. Jihoafrická stáj Dimension Data ukázala pro třítýdenní závod na jiné sprintery. V kopcích pak bude sázet především na českého cyklistu Romana Kreuzigera, který se na slavné pouti po Francii už čtyřikrát prosadil do nejlepší desítky konečného pořadí.



Tým Dimenson Data v čele se šéfem Brianem Smithem s oznámením sestavy na druhou Grand Tour v roce poměrně otálel. Jména osmičky vyvolených poslal do světa až čtyři dny před startem Tour de France.

A jednu ikonu byste v ní hledali marně. Britská raketa Mark Cavendish v poslední době neprožívá nikterak oslnivou formu. V letošní sezoně skončil pouze jedinkrát na pódiu, bral bronzovou příčku ve třetí etapě v závodě s názvem Kolem Turecka. I proto byl nyní pro třítýdenní svátek opomenut. 

Dalším důvodem je zdatná konkurence. 

Tři etapy na Tour dokázal vyhrát Edvald Boasson Hagen, dva dílčí triumfy má na kontě Stephen Cummings. Oba ve skvadře Dimension Data neschází. Stejně tak Giacomo Nizzolo. Ten na Tour bude sice startovat poprvé, ale jde o velmi silného sprintera. 

Čtyřiatřicetiletý Cavendish nechyběl na Tour od roku 2007, před třemi lety se dostal na druhé místo v pořadí etapových vítězství za Merckxe. Od té doby ale etapu nevyhrál. Předloni u čtyřnásobného mistra světa a dráhového olympijského medailisty z Ria lékaři objevili vir Epstein-Barrové, který způsobuje únavu a záněty.

Vedle Cavendishe není v osmičlenné sestavě Dimension Data ani Louis Meintjes, v minulosti v celkovém pořadí Tour dvakrát osmý. Letos jihoafrického jezdce pronásledovala zranění.

109. ročník slavného závodu začíná v sobotu. Na Grand Départ v Bruselu bude Roman Kreuziger, pro něhož to bude na - pro jezdce - nekonečném putování po Francii devátá účast. Letos je jediným vyslancem České republiky.

Na startu v Belgii po jeho boku ale bude scházet muž, který už tak nějak k Tour de France patří . Legendární "Cav". 

Sestava týmu Dimension Data pro Tour de France 2019:

Lars Bak, Edvald Boasson Hagen, Steve Cummings, Reinardt Janse van Rensburg, Ben King, Roman Kreuziger, Giacomo Nizzolo, Michael Valgren.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud