Romana Barboříková
18. září 2020 • 04:40

Boj o sprinterský trůn na Tour: Sagan a spol. přežili peklo na zemi!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrůzné etapy mají sprinteři za sebou. Tři super těžké alpské zkoušky přežili a v pátek je tady zase etapa pro ně a v jejím cíli pro vítěze 50 bodů do soutěže o zelený dres. Sam Bennett se svým dvorním rozjížděčem Michaelem Mørkøvem, Caleb Ewan, Elia Viviani, Alexander Kristoff projeli čtvrtečním cílem se ztrátou 31:32 minuty na vítěze. O trochu rychlejší byl Matteo Trentin. A nejlépe ze sprinterů na tom byl Peter Sagan, jehož ztráta byla 28:51.



Tato čísla však v dalších soubojích o výhru v hromadném dojezdu a především pak v těch o zelený dres nehrají žádnou roli. Podstatné totiž je, v jaké kondici dnes nastoupí tito závodníci na start.

Už po středeční královské etapě se totiž nechal slyšet třeba Australan Ewan, že tato Tour je jeho nejhorší noční můrou. Série fotografií týmu CCC zase zachytila Trentina, jak doslova šněroval silnici ve stoupáních, která měla v některých pasážích sklon i 24 procent. To opravdu není terén pro chlapíky s pořádnými stehny.

Ani dnes je ale nečeká nic jednoduchého, 166 kilometrů, které jsou na programu 19. etapy, také nebude příliš po rovině. Svědčit by tak tento terén mohl víc Saganovi s Trentinem než Bennettovi.

Ir momentálně vede bodovací soutěž o 52 bodů před Saganem, tomu se ztrátou 11 bodů dýchá na záda Trentin. Příležitosti pro Sagana k získání osmého zeleného dresu ještě rozhodně jsou, ale jsou už pouze dvě. V pátek a v nedělním dojezdu do Paříže.

V každé etapě budou body na sprinterské prémii a v cíli. „Je to tak náročný závod, že nemůžete na sto procent říct, jak to dopadne. Ale Peter Sagan se o to rozhodně bude pokoušet. A Bennet se bude snažit využít náskoku, který získal až do této chvíle,“ je přesvědčený Ján Svorada, bývalý vynikající sprinter.

Sprinterští favorité Tour de France

SAM BENNETT (Ir.)Tým: Deceuninck-Quick Step
Věk: 29 let
Pořadí v bodovací soutěži: 1.
Počet bodů: 298
Počet vyhraných etap (na letošní Tour): 1
Počet dnů v zeleném dresu (prozatím): 10Dres pro lídra bodovací soutěže vezl poprvé v šesté etapě, kdy si ho vzal od Petera Sagana, kterému ho musel po sedmé etapě zase vrátit. Za tři dny si ho však vzal zpět a od té doby už si ho drží.
PETER SAGAN (Sloven.)
Tým: Bora-hansgrohe
Věk: 30 let
Pořadí v bodovací soutěži: 2.
Počet bodů: 246
Počet vyhraných etap (na letošní Tour): 0
Počet dnů v zeleném dresu (prozatím): 5
Sedminásobný vítěz bodovací soutěže možná před startem letošní Tour de France tak trochu počítal s tím, že zisk osmého zeleného dresu bude formalitou. Letos ale našel velkého soupeře a další triumf je hodně vzdálený.
MATTEO TRENTIN (It.)
Tým: CCC
Věk: 31 let
Pořadí v bodovací soutěži: 3.
Počet bodů: 235
Počet vyhraných etap (na letošní Tour): 0
Počet dnů v zeleném dresu (prozatím): 0
Na nejlépe bodovaných příčkách ve sprinterských etapách sice jeho jméno vidět není, ale druhý muž z loňského MS poctivě sbíral body na sprinterských prémiích, až téměř dostihl Sagana.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud