Romana Barboříková
3. července 2022 • 21:12

Bláznivá atmosféra na Tour v Dánsku: davy fanoušků u trati, závodníci žasli

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako rockové hvězdy si připadali cyklisté během letošních prvních tří etap Tour de France, které hostilo Dánsko. „Naprosto bláznivé. Šílené. Už nic to nepředčí.“ Takovými slovy hodnotili závodníci atmosféru, kterou jim přichystaly snad miliony fanoušků. Ti každý den, i v deštivý pátek, totálně obsypali silnice, po kterých peloton jel. Fandili, užívali si závod. A byli ukáznění. Žádná bláznivá fanynka s kartonovým transparentem tak tentokrát šance některých hned na začátku nezmařila.



Na tyto okamžiky si museli počkat dva roky. A bylo vidět, jak jsou dánští fanoušci cyklistiky natěšení. Původně měla Gránd Départ hostit Kodaň už v roce 2020. Tehdy to zhatil koronavirus, o rok později zase dánská metropole poskytla útočiště jedné ze skupin fotbalového EURO. A tak velká chvíle pro toto tak cyklisticky zaměřené království přišla až letos. A podle většiny závodníků rozhodně stály uplynulé tři dny za to.

Už časovka, která se jela za deště, naznačila, že tohle bude divácky velké. Právě Kodaň, kde se jela, je totiž známá tím, že zde jezdí snad víc bicyklů než automobilů. A i když museli kolem trati postávat s deštníky či v pláštěnkách, nenechali si místní něco tak grandiózního jako start 109. ročníku nejslavnějšího závodu planety ujít.

O den později, kdy už bylo počasí mnohem letnější, jich vyrazily statisíce, možná i pár milionů k trati, aby viděli v úniku svého hrdinu Magnuse Corta, který se po sobotní etapě oblékl do puntíkatého dresu nejlepšího vrchaře. Ano, i v tak placaté zemi jako Dánsko našli nějaké ty kopce na prémie.

„Já jsem si den hodně užil, hlavně zisk puntíkatého dresu. Myslel jsem si, že pátek byl bláznivý a byl to den, který už nikdy nezažiju. Ale sobota byla ještě mnohem divočejší. Nemám slov. Znovu ohromné díky za takovou podporu. Asi nebude už nic většího než zisk puntíkatého dresu na domácí půdě,“ chválil Cort své příznivce.

Právě na vrchařských prémiích to často množstvím diváků vypadalo, jako kdyby už byli závodníci na Alpe d´Huez či jiných zásadních kopcích.

„Užívám si atmosféru, která v Dánsku panuje, a je jasné, jak si ji užívá Magnus,“ vyjádřil se Cortův týmový parťák a lídr Rigoberto Urán.

Na úvodní tři etapy Tour de France zavítaly v Dánsku k tratím statisíce fanoušků
Na úvodní tři etapy Tour de France zavítaly v Dánsku k tratím statisíce fanoušků

V neděli si užil průjezd svým rodným městem Kasper Asgreen, který se také nad diváckou kulisou rozplýval. „Atmosféra tady je absolutně šílená. Moc díky, Dánsko, že jste přišli a fandili nám celé tři dny.“

A poklonu vysmekli také cyklistické autority jako Chris Froome či Philippe Gilbert. „Jaká jedinečná atmosféra a vynikající fanoušci dnes v Kodani,“ napsal po páteční časovce na Instagramu Belgičan, který letos uzavírá svou bohatou kariéru.

Na stejné sociální síti vytvořil obdivný příspěvek také čtyřnásobný vítěz žlutého dresu na Staré dámě. K fotografii s davem fanoušků Froome napsal: Jste úžasní. A vedle tohoto vzkazu přidal dánskou vlaječku ve tvaru srdce.

V neděli ale došlo v Kodani ke střelbě v obchodním centru, při kterém zůstalo na místě několik mrtvých. Organizátoři Tour de France za celý peloton vyjádřili dánským lidem podporu a soucit a rodinám obětí hlubokou soustrast.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud