11. července 2009 • 17:16

V osmé etapě Tour dominoval Sánchez

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Osmou etapu Tour de France, která zavedla peloton přes tři těžká stoupání z Andorry zpět do Francie, vyhrál po úniku španělský cyklista Luis León Sánchez.



Ve žlutém trikotu lídra zůstal Ital Rinaldo Nocentini, jenž dnes dojel do cíle v Saint-Girons spolu se všemi favority i českým jezdcem Romanem Kreuzigrem necelé dvě minuty po vítězi.Pětadvacetiletý Sánchez byl po 176 km nejrychlejší z kvarteta uprchlíků a navázal na Tour na své loňské etapové vítězství.

V závěrečném spurtu porazil Francouze Sandyho Casara, jenž byl první na úvodním stoupání první kategorie na Port d'Envalira i následujícím druhé kategorie na Col de Port.

Třetí skončil další Španěl Mikel Astarloza tři sekundy před Rusem Vladimirem Jefimkinem, jemuž nevyšel únik ze skupiny čtyři kilometry před cílem.Sánchez se díky triumfu posunul z 24. místa na jedenácté v celkovém pořadí a stal se rázem lídrem svého týmu Caisse d'Epargne, který dnes opustil vítěz Tour 2006 Oscar Pereiro.

Průběžně 38. muž závodu odstoupil zhruba po 85 kilometrech kvůli celkové únavě."Mám štěstí, že jsem v takovém týmu," velebil své kolegy vítěz, který přijal druhé jméno León k uctění památky staršího bratra, také profesionálního cyklisty, jenž zahynul v roce 2005 při motocyklové nehodě.

"Věnuju tohle vítězství svým stájovým kolegům, otci a bratrovi, který je tam nahoře," uvedl Sánchez, jehož mladší bratr Pedro hraje fotbal za Valladolid.Letošní vítěz závodu Paříž-Nice připravil o několik centimetrů o výhru domácího Casara, jenž skončil už popáté v kariéře druhý v etapě Tour.

"Udělal jsem v závěru malou chybu, ale měl jsem to těžké se dvěma Španěly, kteří pracovali spolu, a Jefimkinem, který nepracoval vůbec," rýpnul si Casar do ruského cyklisty, jemuž změřili, že skupinku táhl pouze šest procent celkového času úniku.

Padesátičlenný peloton dojel do cíle minutu a 54 sekund po Sánchezovi i se všemi hvězdami. Žlutý trikot patří stále Nocentinimu, jenž vede o šest sekund před Španělem Albertem Contadorem a o další dvě sekundy před slavným navrátilcem Lancem Armstrongem.

Třiadvacetiletý Kreuziger obsadil 26. místo a stále je čtrnáctý se ztrátou 2:40 na Nocentiniho. "Dnes jsem se cítil o něco líp než včera," uvedl na svém webu Kreuziger, jenž v pátek na nejlepší ztratil zhruba minutu. I když dnes přijel s favority, spokojen se svou formou úplně není.

"Nevím, čím to je, ale pořád mi trochu chybí síla v kopcích. Doufám ale, že mě včerejšek a dnešek probral a v neděli na tom budu líp. Zatím není důvod k panice, protože Tour zdaleka není rozhodnutá," uvedl dvanáctý muž loňského ročníku.

Kreuziger je na tom v průběžném hodnocení stále lépe než například loňský vítěz Carlos Sastre (16.) i druhý muž posledních dvou ročníků Cadel Evans.

Osmnáctý Australan zkusil štěstí v úniku hned v prvním stoupání, ale v následném sjezdu snahu vzdal. I proto, že s ním ostatní outsideři odmítli spolupracovat, aby na ně coby spolufavorit nepřitáhl pozornost silného týmu Astana. "Chovali se jako malé děti, odháněli mě pryč," postěžoval si Evans.

Před prvním volným dnem v pondělí je v neděli na programu poslední vrchařská etapa v Pyrenejích. Na 160,5 km čeká jezdce po čtyřiasedmdesáté v historii Tour výšlap na Col du Tourmalet, na nějž se stoupá 17,1 km s průměrným sklonem 7,4 procenta.

"Předpokládám, že zase odjede skupina, která není v pořadí. Snad se pojede trochu klidněji, protože ty dosavadní etapy se jedou hodně ostře. A spousta lidí tenhle první těžký týden zaplatí silami," komentoval situaci Kreuziger.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa (176 km):

1. L. Sanchez (Šp.) 4:31:50,
2. Casar (Fr.),
3. Astarloza (Šp.) oba stejný čas,
4. Jefimkin (Rus.) -3,
5. Rojas (Šp.),
6. Riblon (Fr.),
7. P. Velits (SR),
8. Minard,
9. Roy,
10. Voeckler (všichni Fr.), ...26. Kreuziger (ČR) všichni -1:54.

Průběžné pořadí:

1. Nocentini (It.) 30:18:16,
2. Contador (Šp) -6,
3. Armstrong -8,
4. Leipheimer (oba USA) -39,
5. Wiggins (Brit.) -46,
6. Klöden (Něm.) -54,
7. Martin (Něm.) -1:00,
8. Vandevelde (USA) -1:24,
9. A. Schleck (Luc.) -1:49,
10. Nibali (It.) -1:54, ...14. Kreuziger -2:40.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud