27. srpna 2023 • 18:17

Chaos na Vueltě pokračuje. Druhou etapu vyhrál Kron, došlo na neutralizaci časů

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dánský cyklista Andreas Kron vyhrál po úniku v závěru chaotickou druhou etapu Vuelty v deštivé Barceloně a připsal si první úspěch v závodě Grand Tour v kariéře. Boj o celkové pořadí byl kvůli průtržím mračen v Katalánsku neutralizován devět kilometrů před cílem před vjezdem na vrchol Montjuic. Červený dres lídra nově převzal Ital Andrea Piccolo.



Kvůli nepřízni počasí nejprve pořadatelé odložili nedělní start a oznámili, že se bude končit na vrcholu Montjuicu, aby už peloton nemusel z bezpečnostních důvodů absolvovat závěrečný sjezd. Právě ve stoupání na slavný kopec pak tři kilometry před cílem zaútočil Kron a dojel s náskokem sedmi sekund před skupinkou pronásledovatelů.

Při průjezdu cílem člen stáje Lotto-Dstny namířil ukazováčky obou rukou k nebi a gestem tak věnoval vítězství mladému týmovému kolegovi Tijlu de Deckerovi. Belgický cyklista tento týden zemřel na následky zranění, která utrpěl během tréninku při nárazu do auta.

„Byl to bláznivý a náročný den. Ale už ráno jsem si věřil, že bych na těchto mokrých silnicích mohl vyhrát,“ řekl Kron. „Měl jsem docela těžký rok, zvlášť po jarních klasikách, takže pro mě první vítězství na Grand Tour hodně znamená. Plánoval jsem, že jestli vyhraju etapu na Grand Tour, tak ji věnuju své mámě, která zemřela, ale to může počkat. Tohle je pro Tijla de Deckera a pro tým, který má teď za sebou složité časy,“ dodal pětadvacetiletý dánský cyklista.

Peloton s hlavními favority na celkové pořadí, kteří se zasadili o neutralizaci časů už před Montjuicem, dojel i s oběma českými jezdci Janem Hirtem a Michalem Schlegelem v poklidném tempu s odstupem takřka šest a půl minuty za vítězem.

Na mokrých a kluzkých silnicích bylo stejně jako v sobotu k vidění množství pádů. Na zemi se ocitli mimo jiné i trojnásobný šampion Vuelty Primož Roglič ze Slovinska či bývalý vítěz Tour de France Geraint Thomas.

Pondělní kopcovitá 3. etapa zavede cyklisty po 158 kilometrech do Andorry, v závěru jsou dvě vrchařské prémie první kategorie.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 2. etapa (Mataró - Barcelona, 181,3 km):

1. Kron (Dán./Lotto-Dstny) 4:22:44, 2. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 3. Vendrame (It./AG2R-Citroën), 4. Bagioli (It./Soudal-Quick Step), 5. Barceló (Šp./Caja Rural-Seguros), 6. García (Šp./Movistar) všichni -7, ...88. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros), 91. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) oba -6:22.

Průběžné pořadí: 1. Piccolo (It./EF Education-EasyPost) 4:27:23, 2. Romo (Šp./Astana Qazaqstan) -11, 3. García, 4. Bardet (Fr./dsm-firmenich), 5. Poole (Brit./dsm-firmenich), 6. Oliveira (Portug./Movistar) všichni -13, ...81. Schlegel -55, 124. Hirt -1:44.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud