24. února 2012 • 16:12

Kreuziger vyráží do zlomové sezony. Cílem je pódium na Giru

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se smělým cílem, postavit se na Giru d´Italia na stupně vítězů, vyjíždí do nové sezony nejlepší český silniční cyklista Roman Kreuziger. Jeden z lídrů silné stáje Astana zahájí rok 2012 nedělní jednorázovkou ve španělské Almerii.



V nohách má kvalitní přípravu a v hlavě plány, jak proniknout mezi nejužší elitu, která si rozděluje pódiová umístění na velkých etapových závodech. Česká jednička silniční cyklistiky Roman Kreuziger v neděli premiérovým startem sezony 2012 zahájí cestu, jejímž cílem je zisk pódiového umístění na Giro d´Italia.

Tam loni po dodatečné diskvalifikaci vítěze Alberta Contadora skončil celkově pátý. V rámci historického úspěchu navíc získal bílý dres pro nejlepšího mladíka do 25 let.

„Giro bude nejdůležitější, to je jasné. Tahle sezona může být zlomová a já bych byl rád, kdyby se mi v Itálii povedlo odrazit na pódium, bylo by to skvělé. Určitě se o něj porvu. Vždyť nebýt vloni etapy na Zoncolan, tak jsem o pódium bojoval taky,“ uvedl člen Astany na svém webu.

Jako jeden z tahounů kazašské formace má program udělaný tak, aby mu absolutně vyhovoval. Po víkendové klasice v Almerii, kde má především chytit závodní rytmus, vyrazí na etapový podnik Tirreno Adriatico. „Tam už bych se chtěl pokusit o dobrý výsledek.“

Následovat bude vysokohorské soustředění, závod Giro del Trentino, slavná klasika Lutych - Bastogne - Lutych, závěrečná prověrka Kolem Romandie a pak Giro d´Italia, jež stejně jako loni dostane přednost před Tour de France.

„Giro mám radši, je mi prostě bližší ta italská mentalita a v Itálii se cítím víc doma. Oproti Tour má jinou atmosféru. Co se týče dalších závodů, každý rok jezdím rád Romandii, na ní mám dobré vzpomínky. Je to pěkné v kombinaci s Lutychem. Mrzí mě, že nepojedu ještě třeba další klasiku Amstel, ale je to těsně před Girem a nechci riskovat nějaký pád. To riziko je tam poměrně vysoké,“ doplnil 26letý cyklista, jenž se chce ve druhé sezoně v Astaně pořádně ukázat v roli lídra.

Dalšími tahouny ve stejném dresu budou veterán Alexandr Vinokurov a Slovinec Janez Brajkovič.

„Celkově máme hodně dobrý tým a navíc přišli další kvalitní závodníci jako Gavazzi nebo Božič,“ doplnil Kreuziger, jenž by si špičkovými výkony chtěl ještě na jaře vyjet novou smlouvu. „Byl bych rád, kdybych o tom měl jasno třeba už krátce po Giru.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud