9. dubna 2012 • 23:44

Cyklista Tom Boonen je králem letošních klasik, ovládl i Paříž-Roubaix

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se mu královna klasik, ale mnohem častěji se s ním pojí představa očistce. Peklo severu. Neděle v pekle. Tahle připodobnění patří závodu Paříž-Roubaix, kde cyklisté vaří těla a vytřásají duši na 27 úsecích kostek na cestě. Pavé v neděli kosila peloton, ale pro Belgičana Toma Boonena jako by byla hladkou cestou k vítězství a upevnění pozice letošního krále klasik.



Cyklisty láká tradicí zaseknutou v minulosti. „Silnice jsou stejné, pořád se jezdí na kostkách. Tím je unikátní,“ říká o slavné klasice Paříž-Roubaix její vítěz Tom Boonen. Skoro pětinu z 257,5 kilometrů tvoří úseky na pavé, které spíš než ke kostkám občas někdo připodobňuje k bowlingovým koulím poházeným do bahna v lese.

„Tohle je závod mimo kontrolu,“ tvrdí o něm i Lancce Armstrong, sedminásobný vítěz Tour de France. „Jezdci kloužou, padají. Nevypadá to jako cyklistický závod. Vždyť i policisté jezdí na motorkách pro motokros, aby se dostali přes kostky.“ A někdejší vítěz Sean Kelly přidává: „Když tu vyhrajete, uděláte si kariéru. Je to nejkrásnější klasika na vítězství, ale nejhorší na jízdu.“

Královně klasik se kvůli obtížnosti říká Peklo severu nebo Neděle v pekle. Ač trvá jediný den, je přirovnávána vypětím k třítýdennímu závodu. „Aby měl člověk vůbec šanci vyhrát, musí se před každým úsekem s kostkami tlačit se dopředu, spurtovat. To bych možná srovnal s cílem nějakého dojezdu na Giru nebo na Tour. Mentálně to musí být extrémní,“ říká František Raboň.

Nerozhoduje tu jen forma a síla, ale také štěstí. Pokud se vám vyhne pád, na silničkách určených pro koně a techniku vám naděje snadno sebere defekt. Týmy se na pavé i speciálně vybavují. Jezdí se na podhuštěných kolech, s dvojitými omotávkami.

„Třeba náš výrobce Specialized má jednu řadu nazvanou Roubaix, přední vidlice jsou speciálně odpružené, odměkčené,“ říká Raboň. „Každý rok se vymýšlejí nové fígle a týmy si je nechávají pro sebe.“

Klasiky sedí specifickému typu jezdců, mezi něž patří i Tom Boonen, letošní král jara. Zhruba 60 kilometrů před cílem se odpoutal pronásledovatelům Ballanovi s Pozzatem. Ital se pak poroučel k zemi v zatáčce a vzdal kvůli bolavé pravé noze, když už byla mezera k Boonenovi nezdolatelná.

Belgičan kraloval po padesátikilometrové sólojízdě, na prstech ukazoval číslo čtyři, protože vyrovnal rekord Rogera De Vlaemincka. Získal trofej v podobě obří kostky. Je prvním mužem, který má podruhé prestižní double z Kolem Flander a Paříž-Roubaix. Vedle toho ovládl letos i E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke a Gent-Wevelgem, což se v jednom roce nikomu nepovedlo.

„Nepřemýšlel jsem o tomhle všem, jen jsem chtěl být na tuhle dobu v nejlepší formě. A jsem rád, že se mi vyhnuly velké pády. Možná jsem teď ten nejlepší, kdo kdy jezdil na těchto kostkách. Je to výjimečné, ale asi potřebuju nějaký čas, abych to vstřebal. Moje kariéra ještě není u konce.“

Slavné jarní klasiky
Milán – San Remo (17. března) S téměř třemi sty kilometrů je nejdelší.
Gent – Wevelgem (25. března) Má sprinterský finiš, ale málokdy dojede balík jezdců.

Kolem Flander (1. dubna) Na kopci Koppenberg s kostkami občas padají cyklisté jako domino.

Paříž – Roubaix (8. dubna) Peklo severu se jezdí od roku 1896. Sedmadvacet úseků s pavé tvoří skoro pětinu závodu. Nejslavnější pasáž je v Arenberském lesíku, pro letošek byla zrekonstruovaná za 1,35 milionu korun na sto metrů.

Amstel Gold Race (15. dubna) Cílový kopec bývá obsypán fanoušky popíjejícími pivo.

Valonský šíp (18. dubna) Má nejprudší cílový kopec profesionální cyklistiky.

Lutych – Bastogne – Lutych (22. dubna) Roman Kreuziger tu byl loni čtvrtý. Možná pojede i letos.
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud