5. července 2012 • 15:05

Proti Armstrongovi vypovídali čtyři účastníci letošní Tour. Dopovali také

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dopingová aféra kolem cyklistické legendy Lance Armstronga nabírá obrátky a odhaluje nová jména. Proti rekordmanovi v počtu vítězství na Tour de France svědčili čtyři jeho bývalí týmoví kolegové a zároveň účastníci letošní Tour a také šéf týmu Garmin-Sharp. Informaci zveřejnil nizozemský deník De Telegraaf.



Čtveřice amerických cyklistů George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde a David Zabriskie se měli Americké antidopingové komisi (USADA) přiznat k dopingu a svědčit proti Armstrongovi. Pátým známým svědkem je údajně šéf stáje Garmin-Sharp Jonathan Vaughters, bývalý cyklista a Armstrongův kolega.

Všichni čtyři jezdci, kteří proti Armstrongovi svědčili, závodí na letošní Tour de France. Za užívání nepovolených podpůrných látek mají být potrestáni šestiměsíčním zákazem činnosti. Ten by však měl vstoupit v platnost až po sezoně.

„USADA zázračně zařídila, aby distanc začal platit až na konci sezony, takže všichni čtyři cyklisté mohou závodit jak na Tour de France, tak na španělské Vueltě,“ píše deník De Telegraaf.

Na londýnské olympiádě se však čtveřice Hincapie, Leipheimer, Vande Velde a Zabriskie neobjeví. Už v červnu totiž všichni požádali americkou cyklistickou organizaci, aby s nimi nepočítala do olympijské nominace.

Americká antidopingová agentura obvinila sedminásobného vítěze Tour de France z dopingu v polovině letošního června. Spolu s Armstrongem byla z nakládání s nepovolenými látkami a z krytí dopingu obviněna další pětice mužů čítající manažera stáje RadioShack-Nissan Johana Bruyneela, tři lékaře a fyzioterapeuta.

Armstrong, který loni se závodní cyklistikou skončil a ve svých čtyřiceti letech se vrátil k triatlonu, s nímž začínal svou sportovní kariéru, nesmí v současné době závodit a hrozí mu dokonce doživotní zákaz sportovní činnosti.

Všechna obvinění z dopingu ale popírá s tím, že nikdy neměl pozitivní test na nepovolené látky.

USADA svá obvinění opírá o přinejmenším deset svědků z řad cyklistů a zaměstnanců cyklistických týmů. Jejich identita ale zůstávala do dnešního dne utajena.

Vedle čtveřice cyklistů a Vaughterse měli proti sportovní legendě vypovídat Armstrongovi další kolegové Floyd Landis a Tyler Hamilton.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud