7. ledna 2017 • 14:20

Cyklokrosař Šimůnek ošklivě spadl a je v nemocnici. Titul má Boroš

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Mistrem České republiky v cyklokrosu se v Hlinsku stal poprvé v kariéře Michael Boroš, jenž v závěru závodu uhájil vedení před Tomášem Paprstkou. Pro bronz si dojel Jan Nesvadba. Obhájce prvenství Radomír Šimůnek mladší hned v prvním kole po nebezpečně vyhlížejícím sjezdu z lesa na asfalt spadl, podle zdravotníků byl dokonce chvíli v bezvědomí a nemohl hýbat s krční páteří. Proto byl převezen na vyšetření do nemocnice. Mezi ženami při absenci Kateřiny Nash triumfovala Pavla Havlíková a získala rekordní čtvrtý titul. Druhá byla Nikola Nosková a třetí Adéla Šafářová. Na obhájkyni titulu Martinu Mikuláškovou zbyla čtvrtá příčka.



Havlíková kralovala mezi ženami

Mistryní republiky se pak stala Pavla Havlíková a při absenci Kateřiny Nash získala již svůj čtvrtý titul. Druhá byla Nikola Nosková, třetí Adéla Šafářová. Na obhájkyni titulu z loňského domácího šampionátu v Kolíne Martinu Mikuláškovou zbyla až čtvrtá příčka.

Na sněhem pokryté, ale dobře připravené trati, a v téměř desetistupňovém mrazu čekalo na ženy pět okruhů o délce 2500 metrů. Týmové kolegyně z Jablonce Havlíková s Noskovou, jež loni dojely na druhé a třetí příčce, se hned po startu usadily v čele a Havlíková nakonec triumfovala i díky pádu Noskové v posledním kole.

"Momentálně si to asi ještě nedokážu úplně uvědomit, ale jsem především ráda za to, že jsme dnes mohly ukázat týmovou dominanci. To je pro mě top. Titul je strašně krásná věc, ale když jsme s Nikčou jezdily vepředu a okolo nikde nikdo, to je něco, čeho jsem chtěla dosáhnout. A jsem za to strašně ráda," řekla Havlíková novinářům.

Smíšené pocity se praly v Noskové. "Jsem se stříbrem spokojená. Trať tady mi sedí a umístění na bedně se cení. Kdybych na ní nebyla, tak jsem teď určitě zklamaná," prohlásila Nosková.

"Nikdy jsem s Pavlou celý závod neobjela. Dnes se to povedlo, ten pád v posledním mě hodně mrzí. Spadla jsem už v předposledním, kdy mi to dvakrát podklouzlo, ale to jsem si Pavlu dojela. Ale pak v místě, kde se vjíždí podruhé do depa, tak jsem zajela do závěje. A tam už je do cíle kousek, takže s tím už se nedalo nic dělat," popsala Nosková.

Zatímco Havlíkovou a Noskovou dělilo v cíli jen 12 sekund, Šafářová , zaostala za vítězkou o více než tři minuty. Prioritou Šafářové jsou horská kola, ale má také například vítězný double z loňského šampionátu v silniční cyklistice, kde v juniorkách vyhrála časovku i hromadný závod.

Po zisku první republikové medaile zářila spokojeností. "Vůbec jsem to nečekala. Jen jsem si řekla, že ten závod pojedu, a nevěděla, co od toho čekat. Dostala jsem se na třetí místo hned na začátku, ale myslela jsem si, že to nevydržím. Docházely mi s blížícím se koncem síly, ale zvládla jsem to," pochvalovala si Šafářová.

Třiatřicetiletá všestranná závodnice Havlíková se dnešním vítězstvím osamostatnila v čele historického pořadí mistryň republiky. Jako jediná má na kontě čtyři prvenství, třikrát triumfovaly Mikulášková a Nash, která však dnes nestartovala a dala přednost přípravě v zámoří na světový šampionát v Lucembursku za tři týdny.

Šimůnek byl v bezvědomí

Pouze několik stovek metrů trval dnešní závod mistrovství republiky v cyklokrosu pro Radomíra Šimůnka mladšího. Obhájce titulu nezvládl nebezpečně vyhlížející sjezd z lesa na asfaltovou rovinku, přejel přes obrubník a skončil ve sněhové závěji. Ačkoliv pád zprvu nevypadal až tak hrozivě, český reprezentant byl převezen do nemocnice. Vyvázl však bez větších zranění.

"Byl v bezvědomí, což je trochu horší prognóza, potom se probral. Znovu pak upadal do bezvědomí v sanitce, než přijela rychlá zdravotnická pomoc. Ale to bylo jen chvilku. Myslím, že to je snad jen otřes mozku a bude v pořádku," řekl ČTK šéf zdravotní služby závodu Petr Foltán.

Jeho slova potvrdil bývalý reprezentační trenér Stanislav Bambula, který měl zprávy z nemocnice. Šimůnek podstoupil CT vyšetření hlavy a břicha, potvrdilo se však jen podezření na lehčí otřes mozku. Z nemocnice byl propuštěn.

U třiatřicetiletého závodníka byly původně i obavy na poranění krční páteře. "Ale končetinami hýbal, tak věřím, že to snad bude dobré," uvedl Foltán.

Zkušený jezdec by tak měl být po zdravotní stránce v pořádku pro mistrovství světa v Lucembursku, které se pojede za tři týdny. Nominace se bude teprve uzavírat. Sjezd, v němž Šimůnek upadl, vypadá nebezpečně i bez sněhu, natož s bílou pokrývkou jako dnes.

"Jezdil jsem tam hodně pomalu a dával jsem si hodně pozor, protože to tam bylo zledovatělé. Byl tam sníh a ještě k tomu vyjeté koleje a různé díry. Dole byl navíc obrubník, takže to bylo hodně nebezpečné, i když šlo asi o jediné nebezpečné místo na trati," uvedl stříbrný medailista mistrovského závodu Tomáš Paprstka.

Mistrovství ČR v cyklokrosu v Hlinsku:

Muži (22,5 km): 1. Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) 1:01:31, 2. Paprstka stejný čas, 3. Nesvadba (oba Expres CZ-Scott Team Kolín) -37, 4. Hekele (Stevens bikes-Emilio Sport) -2:17, 5. Malík (Topforex-Lapierre) -3:48, 6. Petruš (Ethic Sport) -4:43, 7. Rajchart (Česká spořitelna-Accolade) -6:14, 8. Mayer (KC Hlinsko) -6:27, 9. Lasák (Max Cursor) -6:49, 10. Jarý (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav) -7:19.

Ženy: 1. Havlíková 41:36, 2. Nosková (obě KC Kooperativa Jablonec n.N.) -12, 3. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) -3:01, 4. Mikulášková (ČEZ Cyklo Team Tábor) -3:18, 5. Vaníčková (Ivar CS-Author) -3:31, 6. Kukulová (Cyklo Team Kolárna) -3:55.

Roman Šimůnek měl na mistrovství republiky velikou smůlu (ilustrační foto)
Roman Šimůnek měl na mistrovství republiky velikou smůlu (ilustrační foto)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud