Jiří Punčochář
10. května 2017 • 14:40

Takhle bolí Giro: servaný dres, krvavé koláče na zádech… a jede se dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

I na Giru d'Italia, kde má peloton dnes na programu 5. etapu s cílem v Messině na Sicílii, potvrzují závodníci, že cyklistika není pro slečinky. Nejen vítězové, ale i poražení sklidili v úterý respekt za svoje odhodlání dojet až do cíle. Jeremy Roy (tým FDJ) a Matteo Pelucchi (Bora-Hansgrohe) se tam dostali s prodřenou kůží, dresem na cáry a velkou časovou ztrátou. Přes noc se zkusili vyspat a dnes odpoledne už zase závodí!



Dnešní pátá etapa cyklistického Gira d'Italia mohla být pro domácí jezdce Mattea Pelucchiho velkou příležitostí pokusit se ke svým devíti profesionálním vítězstvím přidat to desáté. V Messině se čeká sprint, na který se Pelucchi specializuje.

Kdo ale ví, jak se bude cítit po včerejším drsném pádu, který ho postihl ve vysoké rychlosti asi 80 kilometrů před cílem. Italský jezdec spadl při sjezdu z vrcholu první kategorie, z dresu mu zůstaly jen kousky, a ve zbývajícím průběhu etapy na sopku Etnu si prožil ohromná muka.

Skončil předposlední. Se ztrátou více než 36 minut na vítěze a se zatnutými zuby se vešel do časového limitu, aby mohl v závodě pokračovat.

„Tohle by měli vidět fotbalisti,“ komentovali obrázky s Pelucchim v potrhaném dresu fanoušci.

Ještě o dvě minuty za Italem dorazil jako poslední ze všech Alberto Losada z týmu Kaťuša-Alpecin, o němž se dokonce už spekulovalo, že závod zabalil. Během etapy šla zvěst, že si při pádu vyhodil rameno. Nakonec to dopadlo tak, že Španělovi se dostalo hned vedle trati lékařské pomoci, následně nasedl na kolo a splnil povinnost dokončit etapu v potřebném čase, aby nebyl diskvalifikován.

„Týmový lékař Hansi Friedl vrátil Losadovo rameno zpět v pojízdné ambulanci, takže mohl pokračovat. Byl v ohrožení časovým limitem, odvážně ale etapu dokončil,“ napsal tým v tiskovém prohlášení.

Francouz Jeremy Roy je známý tím, že prudké sjezdy umí zvládat, vloni na Tour de France mu naměřili rychlost až 127 kilometrů v hodině, jemu se ale stala osudným hromadná srážka na rovině v jedné z prudkých pravotočivých zatáček. Někteří jezdci v ní zazmatkovali, nestačili zatáčku vybrat, další jeli rovně a v nastalém zmatku se padalo.

Například Ilnur Zakarin (rovněž Kaťuša-Alpecin) se z této kolize dokázal zvednout a dojet si na Etně pro druhé místo. To Roy dopadl hůř. Na zádech měl po pádu obrovské krvavé koláče, jak mu zasychala krev po odřenině.

Komentoval to s humorem: „Takhle vypadá sicilská pizza. Nedoporučuju nikomu!“ napsal na Twitter.

Pro Kaťušu to byl vůbec obtížný den. Jako kdyby si na ni zasedla smůla. Ale jen Pavel Kočetkov, třetí „ruská“ oběť těžkého pádu, musel Giro vzdát; se zlomenou klíční kostí to prostě nešlo.

Aby cyklista něco zabalil, už k tomu zkrátka musí mít důvod.

Jan Polanc se radoval z výhry na etapě cyklistického závodu Giro d'Italia
Jan Polanc se radoval z výhry na etapě cyklistického závodu Giro d'Italia

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud