Romana Barboříková
6. března 2020 • 11:39

Cyklistiku nejde izolovat. Slavná klasika zrušena, Češi museli improvizovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sotobní závodní projížďku po prašných toskánských cestách musí cyklisté oželet. Ačkoliv malebný italský region nepatří k nejvíce zasaženým koronavirem, středeční rozhodnutí vlády zní jasně: žádné akce, které se nedají konat za zavřenými dveřmi. Což je u cyklistiky nemožné. A tak i trojice českých cyklistů Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Josef Černý musí měnit plány. „Doufám, že se to brzy uklidní a my budeme moct dále pokračovat v našem povolání,“ řekl včera Vakoč.



Veřejné akce v Itálii. To je v posledních dvou týdnech kvůli šířící se nákaze koronavirem velká otázka. Ještě v pondělí pořadatelé cyklistických závodů Strade Bianche, Tirreno -  Adriatico a Milán - Sanremo oznámili, že se všechny tři pojedou. Ve středu ale lidem z agentury RCS Sport, která organizuje také Giro d´Italia, přibyly vrásky na čele, když vláda zakázala veškeré veřejné akce, které se nedají uspořádat za zavřenými dveřmi.

„Ještě ve čtvrtek se organizátor snažil najít řešení, například zda neuzavřít závod a hlavně finální část pro diváky, zda by ještě nebylo možné závod zachránit, ale bohužel se tak nestalo. Takže nám s konečnou platností oznámili zrušení Strade Bianche,“ hlásil včera přímo ze Sieny Petr Vakoč, český závodník týmu Alpecin-Fenix.

Zástupci pořadatele měli včera schůzku se starostou Sieny, kde má závod start i cíl, po ní ale museli tradiční jasní klasiku po toskánských silnicích zrušit. V tuto chvíli není jasné, zda úplně, nebo se uskuteční v náhradním červnovém či zářijovém termínu.

Na rozdíl od mnoha jiných týmů, ten Vakočův už ve čtvrtek v Itálii trénoval. „Objeli jsme aspoň kvalitní trénink, projeli jsme si většinu trasy sobotního závodu a na štěrkových úsecích jsme si trochu zazávodili aspoň v týmu. Máme tedy za sebou velmi kvalitní trénink,“ osvětlil situaci český cyklista. „Další dva dny strávíme ještě tady v Itálii a na neděli je plánovaný přesun na týmové soustředění do Španělska. Na programu se tedy nic nemění, jen místo závodu tady musíme trénovat,“ dodal.

Cesta protažená přes Paříž

Vakoč byl ještě v úterý v Praze a kvůli zrušeným přímým linkám mezi Prahou a postiženými oblastmi nevěděl, jak se do Itálie dostane. „Cestoval jsem přes Paříž. Cesta se o nějakých pět hodin protáhla, ale byl jsem rád, že jsem se do Itálie dostal. Po příletu nám všem měřili teplotu a kontrolovali, zda nemáme nějaké známky nachlazení. Ale jinak tu nejsou žádná další hygienická opatření,“ popsal. V týmu prý už od začátku sezony používají dezinfekční gely a nepodávají si ruce.

Dalším Čechem, který měl být v sobotu na startu Strade Bianche, je Zdeněk Štybar. Jezdec týmu Deceuninck Quick-Step tuto klasiku v roce 2015 vyhrál a nyní měl jet všechny tři italské závody. Ačkoliv zbylé dva ještě oficiálně zrušeny nejsou, Štybar se už včera objevil na neoficiální soupisce týmu pro etapový závod Paříž - Nice, který startuje v neděli. V pelotonu naopak s jistotou nebudou cyklisté stájí Ineos, Mitchelton-Scott, Astana, UAE Emirates a CCC. Ti budou na závodech chybět zhruba do 20. března. U většiny jsou důvodem obavy z koronaviru, u týmu Ineos se k tomu přidalo ještě úterní úmrtí sportovního ředitele Nicolase Portala (40).

V pátek se k nim přidaly ještě i další, jako třeba Movistar, který stáhl své cyklisty ze závodů Paříž - Nice a Tirreno - Adriatico. Jiné ruší pouze italská klání.

Týmy musely nyní hodně improvizovat a na poslední chvíli mnohé také měnit sestavy pro etapový závod, který se ve Francii jede od neděle 8. do 15. března. Organizátoři jim trochu usnadnili rozhodování a na start se tak místo sedmičlenných týmů postaví za každou stáj osm mužů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud