27. března 2022 • 17:59

Senzace na úvod jarních klasik. Favority v Belgii přespurtoval Eritrejec

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzačním vítězem cyklistické klasiky Gent-Wevelgem se stal jednadvacetiletý eritrejský jezdec Biniam Girmay a získal první triumf ve WorldTour. Po téměř 249 kilometrech se prosadil ve spurtu čtveřice uprchlíků, na kterou v závěru marně dotíral peloton, před Francouzem Christophem Laportem a Belgičanem Driesem van Gestelem.



„Je to neuvěřitelné, úžasné. Tohle jsem nečekal. Teprve před pár dny jsme změnili můj program a přijeli jsme sem pro dobrý výsledek. Ten závod je skvělý, neskutečný,“ rozplýval se v cíli v televizním rozhovoru Girmay, který se stal v 84. ročníku prvním africkým vítězem prestižního závodu.

Girmay během loňské sezony podepsal smlouvu s belgickou stájí Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, za kterou závodí i český cyklista Jan Hirt. V září se blýskl druhým místem na mistrovství světa v závodě jezdců do 23 let a sezonu zakončil pátým místem na Gran Piemonte

Vidět byl také v úvodu této sezony, v lednu zvítězil ve španělské Alcúdii. Pak dojel třikrát v první desítce v etapách na Paříž-Nice a v pátek skončil pátý na E3 Saxo Bank v Harelbeke. V další belgické klasice už si dospurtoval pro životní úspěch.

„Samozřejmě jsem se už cítil mnohem lépe, ale byli tam se mnou dobří jezdci, takže jsem měl trochu obavy. V posledních 250 metrech jsem si věřil. Ke konci všichni čekali, co udělá Van Aert, což mi to trochu usnadnilo,“ zmínil Girmay favorizovaného obhájce prvenství.

Před nadcházejícími jednorázovými závody dá přednost odpočinku a rodině. „Jsem tu už tři měsíce. Chybí mi žena a dcera, takže vyrazím domů,“ uvedl.

Cyklistický závod Gent-Wevelgem (WorldTour) - 248,8 km:

1. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:37:57, 2. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 3. Van Gestel (Belg./TotalEnergies), 4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni stejný čas, 5. Kragh Andersen (Dán./DSM), 6. Merlier (Belg./Alpecin-Fenix) oba -8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud