Romana Barboříková
1. března 2023 • 10:05

Kalendář jarních klasik 2023: Roubaix o Velikonocích. Kdy se jede pivní závod?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro milovníky cyklistiky přichází období, na které se celou zimu těšili. Poslední únorový víkend odstartoval fanoušky i cyklisty milované jarní klasiky, tedy jednodenní závody, ať už po prašných toskánských silnicích, kostkách nebo do krátkých, ale o to prudších stoupáků. Zkrátka jsou tady notoricky známé závody jako Strade Bianche, Kolem Flander, Paříž - Roubaix, Amstel Gold Race a další. Jaké jsou jejich letošní termíny a hvězdy?



Jste cyklističtí nadšenci a plánujete si víkendový program podle kalendáře jarních klasik? Nebo jen chcete znát termín těch největších závodů jako je „Peklo severu“ (Paříž - Roubaix)? Zde najdete jejich kalendář, ale také třeba předchozí vítěze či kdo z Čechů by je mohl jet.

Kalendář jarních klasik v roce 2023

Datum název délka poslední vítěz
4. března Strade Bianche (It.) 184 km Tadej Pogačar
18. března Milán - San Ramo (It.) 294 km Matej Mohorič
22. března Bruggy - De Panne (Bel.) 218 km Tim Merlier
24. března E3 Saxo Classic (Bel.) 205 km Wout van Aert
26. března Gent - Wevelgem (Bel.) 257 km Biniam Girmay
29. března Napříč Flandry (Bel.) 188 km Mathieu van der Poel
2. dubna Kolem Flander (Bel.) 273 km Mathieu van der Poel
9. dubna Paříž - Roubaix (Fr.) 256 km Dylan van Baarle
12. dubna Brabantský šíp (Bel.) 205 km Magnus Sheffield
16. dubna Amstel Gold Race (Niz.) 254 km Michal Kwiatkowski
19. dubna Valonský šíp (Bel.) 194 km Dylan Teuns
23. dubna Lutych - Bastogne - Lutych (Bel.) 257 km Remco Evenepoel
(Pozn. tučně jsou čtyři z pětice tzv. monumentů, tedy nejvýznamnějších klasik. Pátým je Kolem Lombardie, který se letos jede 7. října.)

Češi v jarních klasikách

Ani letos nebudou v jarních jednorázovkách chybět čeští cyklisté. V té první, kterou byl Omloop Het Nieuwsblad, startovali hned tři. Nejznámější tváří je Zdeněk Štybar (Jayco AlUla), který si v minulosti na některých z nich připsal i vítězství. Ukázat by se v některé z nich mohl také Josef Černý (Soudal-Quick Step), jenž si jich pár také dřív vyzkoušel.

Naopak úplnými nováčky v nich budou dva mladíci, kteří jsou v nejvyšším patře cyklistiky první sezonu. Pavel Bittner (DSM) má v plánu, pokud se nic nezmění, rovnou jednu z těch nejslavnějších – Peklo severu. Mathias Vacek (Trek-Segafredo) si také už v Belgii na konci února otestoval souhru s novým týmem.

Největší hvězdy jarních klasik

Favorité jarních klasik se liší podle jejich typu. Některé jsou určeny pro sprintery, a v těch se dá očekávat útok Tima Merliera, případně jeho týmového kolegy Fabia Jakobsena (Soudal-Quick Step), otestovat si formu bude chtít určitě také Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) případně i Sam Bennett (Bora-hansgrohe).

kostkových se zase bude chtít ukázat loňský vítěz Paříž - Roubaix a letošního Omloopu Dylan van Baarle (Jumbo-Visma). Zdatnými soupeři mu pak budou týmový parťák Tiesj Benoot, letos už nejspíš i Tom Pidcock (Ineos Grenadiers).

Velkými konkurenty v jakémkoliv typu klasik budou samozřejmě Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), počítat musíme tak s Tadejem Pogačarem (UAE Team Emirates).

Ardenské klasiky (od Brabantského šípu dál) má zase v oblibě Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud