21. října 2009 • 17:30

Ullrich a doping: Tři roky natvrdo?

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spadla klec. Několik let přesvědčoval Jan Ullrich veřejnost o své čistotě. Stejnou dobu pátrali policisté po hmatatelném důkazu proti němu. Nyní je s ním nejspíš konec. Opětovné podezření o zapletení německého cyklisty s „Doktorem EPO“ podnítily tajemné bankovní převody.



Namísto požití zakázaných látek je však hlavním bodem obžaloby úmyslná lež.

Nejméně čtyřiadvacetkrát navštívil mezi lety 2003 a 2006 Jan Ullrich španělskou kliniku, na které ordinoval dopingový guru Eufemiano Fuentes. Podle německých vyšetřovatelů zaštiťoval jeho cesty do Madridu tehdejší ředitel stáje T-Mobile Rudy Pevenage.

Při razii v domě bývalého belgického cyklisty a funkcionáře Pevenageho kriminalisté zabavili počítač, z jehož pevného disku se podařilo zrekonstruovat dávno smazaná data, která usvědčují oba muže z pravidelných schůzek s „Doktorem EPO“.

ČTĚTE:
Bývalý cyklista Ullrich čeí dopingovému podezření »

Pevenage poté u výslechu uvedl, že Ullrich do Španělska létal pětkrát až šestkrát do roka kvůli potížím s nadváhou.

„O krevním dopingu nic nevím, jen potřeboval za čtyři týdny shodit osm kilo,“ uvedl.

Ullrich žádné prohlášení proti obvinění státních zástupců neučinil. Po kontrole finančních účtů ale detektivové odhalili, že cyklista zaplatil Dr. Fuentesovi 80 000 eur (cca 2 060 000 Kč) ve dvou splátkách.

„Svůj pohled na věc jsem už před lety vysvětlil. A to by měli přijmout všichni, kteří mě nyní opakovaně vystavují cílené provokaci,“ reagoval včera vítěz Tour de France 1997 na mediální zprávy prostřednictvím svého webu.

Doposud se soudnímu potrestání za využívání podpůrných látek Ullrich vyhýbal. Před třemi lety, kdy tzv. Operace Puerto v čele s Dr. Fuentesem propukla, se na španělské klinice našly spisy přibližně šedesáti „namočených“ cyklistů, jelikož však žádný nenesl Ullrichovo jméno a antidopingové testy jezdce byly vždy negativní, přímý důkaz proti zlatému olympionikovi ze Sydney neexistoval.

Foto Archív

V napjaté atmosféře Ullrich pokračoval v přípravě na Tour de France, kde už by mu v cestě za triumfem nestál Lance Armstrong. Jaký to byl však pro něj šok, když ho tým stáhl ze startovní listiny den před prologem. O měsíc později, v červenci 2006, byl z týmu T-Mobile vyloučen.

Vyšetřování se rozjelo naplno. DNA nalezená v Ullrichově domě během jeho líbánek odpovídala devíti krevním konzervám, které policie objevila u španělského lékaře Fuentese, stále však všechny důkazy nesly nálepku „nedostatečné“. Německý jezdec neochvějně trval na své nevině, ale pod tlakem veřejnosti v únoru 2007 se závoděním ofi ciálně skončil.

Všechna obvinění kategoricky odmítal a stylizoval se do role obětního beránka. „Vždy jsem se snažil být během své kariéry férový a jsem hrdý na to, že jsem nikdy nepodvedl nebo nikoho nepoškodil,“ rozloučil se na tiskové konferenci s profesionálním pelotonem.

Donedávna se našli tací, kteří jeho slovům věřili, podle justice se porušení zákona nedopustil. Nyní však policisté jeho případ pod tíhou nových důkazů opět otevřeli. „Nikdy jsem Fuentesovi žádné peníze neposlal,“ zněla Ullrichova výpověď při vyšetřování Operace Puerto. Křivé svědectví může čistý štít německého hrdiny notně poskvrnit.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud